Grad Trebinje
Republika Srpska

Osnovno pravilo – ostati kući i izbjegavati bliski kontakt

 Osnovno pravilo kućne izolacije osobe zaražene virusom korona jeste ostanak u kući i izbjegavanje bliskog kontakta sa drugim ljudima, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.
Iz Instituta su pojasnili da bliski kontakt predstavlja svaki direktni kontakt sa zaraženom osobom ili izlučevinama zaražene osobe, boravak na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta, te dijeljenje istog domaćinstva.

U kućnoj izloaciji potrebno je da se poštuju i određene preporuke, a to su boravak u kući, u prostoriji koja se može redovno provjetravati.

“Ne napuštajte kuću, ne odlazite na posao, školu, vjerska ili druga okupljanja, ne pozivajte nikoga u kuću i ne primajte posjete, te izbjegavajte kontakt s ukućanima koliko god je to moguće, što podrazumijeva boravak u posebnoj prostoriji, a ukoliko je moguće treba koristiti i odvojen toalet”, naglašavaju iz Instituta za javno zdravstvo.

Takođe, neophodno je češće pranje ruku sapunom i vodom, te korišćenje papirnih ubrusa ili posebnog peškira.

“Koristite odvojeno posuđe, pribor za jelo, posteljinu. Hranu i ostale potrepštine treba da dostavlja porodica, prijatelji ili dostavljač, ali pri tom je potrebno održavati potrebnu udaljenost od njih /barem dva metra/, staviti masku ili prekriti usta i nos maramicom prilikom preuzimanja”, istakli su iz Instituta.

Dok kašlje i kiše, osoba mora da usta prekrije maramicom, koju će nakon upotrebe baciti u kantu za smeće sa poklopcem, a ruke dobro oprati i dezinfikovati sredstvom na bazi alkohola.

Takođe, neophodna je i svakodnevna dezinfekcija prostorije u kojoj boravi, a ostali ukućani, takođe, treba da provode pojačane mjere lične higijene, da ograniče svoje kretanje i socijalne kontakte, ali tako da ne naruše svoje radne i druge neodložne obaveze.

Osoba u kućnoj izolaciji mora da prati simptome i ukoliko se pojave povišena temperatura /mjeriti temperaturu barem dva puta dnevno/, kašalj ili kratak dah, treba da odmah telefonom kontaktira nadležni Dom zdravlja. 

Povezane vijesti

Kovid potvrde u BiH nakon Nove godine?

admin

Ponovo visoki brojevi novozaraženih, 225 u RS, u Banjaluci 109

admin

Niko ne zna tačan datum kada će vakcine stići u BiH

admin

Mikrobiolog iz Engleske: BiH će ostati nevakcinisani rezervat

admin

Prethodnu godinu obilježila pandemija korona virusa (Video)

admin

Pojeftinilo komercijalno testiranje na koronu u Srpskoj

admin