Grad Trebinje
Region

Patrijarh Porfirije poslao jaku poruku “U Jasenovcu je najbolje da se ĆUTI I MOLI”

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da bi u Jasenovcu, velikom srpskom stratištu, ali i svetilištu, najbolje bilo da se ćuti i moli.

Pitam se da li je moguće da je ljudsko zlo u Jasenovcu bilo ovoliko veliko. U Jasenovac, veliko srpsko stratiše, a i svetilište, uvijek ću se vraćati, rekao je patrijarh Porfirije nakon što je služio doksologiju u manastiru Jasenovac.

On je istakao da su u Jasenovcu ljudi pokazali kako se mogu otuđiti od Boga i da su se oni, koji su činili monstruozne zločine, ispisali iz svakog naroda.

Patrijarh je naveo da se u Jasenovcu pred Bogom i mučenicima uvijek treba preispitati šta smo i kako radili i šta još možemo učiniti za dobrobit čovjeka.

On je napomenuo da Hrvatsku doživljava kao svoju zemlju zbog sve ljubavi koja je iskazana dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

– Neka Bog tu ljubav vrti višestruko – rekao je na kraju srpski patrijarh.

U Manastiru Jasenovac su i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

Pored svih njih, srpskog patrijarha su u manastiru dočekali i pored pravoslavnog i sveštenstvo Katoličke crkve, kao i stanovnici ovog mjesta.

Patrijarh srpski Porfirije i Dodik u posjeti su Manastiru Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.