Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Patrijarh Porfirije: SPC da živi punim plućima, da budem dostojan nasljednik trona

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas, nakon ustoličenja u Sabornoj crkvi u Beogradu, da prvenstveno želi da “naša sveta SPC svuda gdje je živi “punim plućima”.

– Molim se Bogu da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatka koji je ovim činom stvaljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetog Sabora, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar SPC budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika – naglasio je patrijarh.

Dodao je da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Isusu Hristu i da jevanđeljske vrijednosti budu svakodnevnica svih ljudi koji su pravoslavni.

– To je jedini mogući način svedočenja istine koja treba da bude most prema svima, onima koji čežljivo bilo da su toga sveni ili ne tragaju za njom – rekao je patrijarh Profirije u besjedi.

Patrijarh Porfirije istakao je da Kosovo i Metohija za Srbe nije samo mit već pupcana vrpca, kolijevka i suština našeg identiteta.

– Najveća briga moja, ali i naše crkve i dalje je naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim, kako je govorio patrijarh Irinej. Kosovo i Metohija za Srbe nije naprosto samo mit, jer mit pripada svetu imaginacije i tu možmeo gubiti i pobeđivati. Kosov je za nas zavet, a taj kosovski zaavet je vezan za Novi zavet u čijem temelju je svetost – naglasio je patrijarh Porfirije u besedi.

Otuda je, ističe, Kosovo za nas nit i pupčana vrpca koja nas vezuje sa našom duhovnom i istorijskom kolevkom, sa suštinom našeg identiteta.

– Mi smo u Kosovu i Kosvo je u nama, u našim svetinjama, u ćirilici i Kosovskom zavetu. Kosvo je srce Srbije, peva naše danasnje mlado pokolenje – istakao je poglavar SPC.

Dodaje da je srce organ života i ljubavi, pa da tako i “na našem Kosovu ima mesta za sve”.

– U srce može i treba da stane svako – poručio je patrijarh dodajući da ima mesta za sve ljude koje će obožiti ljepota Dečana, gdje je i on sam položio svoje prve monaške zavjete, zatim ljepota Gračanice, Deviča, Pećke patrijaršije i druge svetinje.

Zajedništvo bez strančarenja

Novi patrijarh u današnjoj je besjedi poručio i da će se zalagati za zajedništvo u vrijeme kada smo izloženi duhu razdora, da njegovo službovanje na čelu SPC neće sadržati elemente savremenog strančarenja, ni parcijelnog bavljenja politikom.

Istakao je i da će za njega to biti jedan od najvažnijih zadataka kojem se želi posvetiti za vrijeme služenja kao patrijarh.

– Da bi taj zadatak ostvario čvrsto ću se držati ustrojstva crkve, koje je utememljeno na Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da služi miru i jedinstvu – naglasio je on.

Rekao je da se njegovo služenje Bogu i rodu neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti sadržati elemente strančarenja ili bavljenja politikom. Naglasio je da će se voditi tokom službe patrijarha duhom službe među jednakima i da će nastojati da neguje saborni duh kao najvažniji cvet našeg čovečanstvog stabla.

– U savremenim odnosima u društvu, savremena politika shvaćena je kao borba različitih partija, što često u sebi nosi i dosta neprijatnosti, možda i nepremirenih odnosa. Vidimo borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, što ne vidim kao politku u izvornom smislu te reči – rekao je on.

Govoreći o politici, podsjetio je da je politika u izvornom smislu te riječi u antici, gde se pojavila kao pojam, smatrana brigom za zajednički život.

– U toj brizi su učestvovali svi građani, koji su svi jednako delili tu brigu. Tom vrstom politike ne samo da hoću, već dubinski osećam da i moram da se bavim kao što je svaki čovek dužan da to čini u meri koje je njemu dato i na mestu u kojem se nalazi – istakao je patrijarh.

Pozdravio vjernike s balkona Patrijaršije

Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vjernicima na balkonu Patrijaršije.

To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

Pri izlasku iz Saborne crkve patrijarhu Porfiriju ruku su celivali vjernici, a nakon toga je ušao u zgradu Patrijaršije.

Na balkonu se pojavio zajedno sa vladikama SPC, odakle je blagosiljao okupljene ispred Patrijaršije.

U Patrijaršiju je otišao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanosti u Sabornoj crkvi su, između ostalih, prisustvovali Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, članovi Vlade Srbije, kao i beogradski nadbiskup Hočevar i beogradski muftija Mustafa Jusufspahić.

Patrijarh Porfirije izabran je juče na izbornom Saboru održanom u kripti Hrama Svetog Save.