Grad Trebinje
Republika Srpska

Petominutna obustava rada zbog sankcija Šeraniću

Društvo doktora medicine Republike Srpske i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpska pozvalo je sve radnike u zdravstvu da sutra u 12:00 sati na pet minuta zaustave proces rada i izađu ispred svojih zdravstvenih ustanova, te na taj način pruže podršku ministru zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Alenu Šeraniću kojem su SAD uvele sankcije.

“Nepravedno sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država zbog navodnog sprovođenja etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH. Svakome je jasno da je riječ o političkoj manipulaciji što se i pokazalo na primjeru našeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića. Riječ je o časnom i pristojnom čovjeku, izuzetnom profesionalcu koji svoj posao obavlja savjesno i u skladu sa dužnostima koje ga sljeduju u odnosu na funkciju koju obavlja što se pokazalo i u proteklom periodu pandemije Covida 19 kada nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao bez zdravstvene zaštite”, navode u saopštenju.

Njegova uloga, kažu dalje u saopćenju, u očuvanju zdravstvenog sistema Republike Srpske je nemjerljiva.

“Alen Šeranić bio je uz nas sve vrijeme i pružao nam neizmjernu podršku kada smo se za svaki život borili danonoćno, radeći praktično u dva paralelna zdravstvena sistema, u covid i necovid sistemu. Posvećeno je radio i radi na unapređenju zdravstvene zaštite stanovnika Republike Srpske, na opremanju zdravstvenih ustanova, na izgradnji novih bolnica i renoviranju postojećih, na uvođenju novih vidova terapije i dijagnostike, na poboljšanju socijalne zaštite i izdvajanja za socijalne kategorije. Sve vrijeme svog mandata se zalaže na stabilnost zdravstvenog sistema i toleranciju među ljudima”, navode u saopštenju.

Pozvali su sve da izađu u velikom broju i pruže podršku Šeraniću.

“Kazniti nekog ko savjesno obavlja svoj posao i radi u interesu najosjetljivije kategorije građana je udar na naš integritet i postojanje, te slanje vrlo jasne poruke nama svima, a posebno zdravstvenim radnicima. Vrijeme je da pokažemo da smo „budni“ i da branaći jednog od nas branimo sve nas”, zaključuju u saopštenju Društvo doktora medicine Republike Srpske i Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpska.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavilo na listu sankcija ove države Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja Republike Srpske.

O tome zbog čega su sankcije uvedene Alenu Šeraniću, ali i Marinku Čavari, detaljno čitajte OVDJE.

N1

Komentar