Grad Trebinje
Region

PLATA IDE DO 3.000 EVRA Potraga za sezoncima na Jadranu nikad veća

Zemlje Evrope muku muče sa nedostatkom sezonske radne snage, a više od 60.000 radnika nedostaje samo na Jadranu.

Kolika je potražnja za radnicima najbolje pokazuje rekordan broj oglasa, a ni zarada nije zanemarljiva za pojedina zanimanja ide i do 3.000 evra.

Prema procjenama turističkog sektora, samo u Hrvatskoj će nedostajati oko 60.000 sezonaca.

Prema pisanju Večernjeg lista, plate će biti na maksimumu. Kuvarima se nudi između 2.500 i 3.000 evra, a konobarima od 1.200 do 1.500 evra na mjesečnom nivou.

Najveći broj radnika uglavnom dolazi iz Indije, kao i iz bivše Jugoslavije.

Nedostatak sezonski radnika vidljiv je i u Evropi. Njemačka, Hrvatska, Italija, Austrija takođe imaju problem kako popuniti sezonska radna mjesta, jer se sezona ove godine vraća bez restrikcija. Popularnost za potragom radnika pokazuju rekordne brojke i veliki broj oglasa za posao.

Najtraženiji sezonski radnici u Evropi su prodavači, konobari, kuvari, sobarice….

Sajtovi sezonskih poslova ove godine su pokazali kako su se zainteresovani mogli prijaviti na više od 200 oglasa za posao pa je tako zabilježeno više od 200.000 posjeta kao i više od 1.200.000 pregleda stranica, kao i više od 7.200 prijava na oglašena radna mjesta, piše Novi list.

Nije samo Hrvatska ta koja ima velik manjak sezonske radne snage. Njemačka ove godine potražuje oko 50.000 stranih radnika, Austrija oko 40.000… Sigurno je da su ove zemlje velika konkurencija u smislu privlačenja radnika što pokazuje i činjenica da je regionalni bazen radne snage, dakle, region koji obuhvata Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Makedoniju, već praktički ispražnjen te je sve teže doći do radnika iz ovih zemalja.

U Italiji će tokom Uskrsa i proljeća ove godine, zbog povećanog priliva domaćih i inostranih turista, nedostajati oko 50.000 radnika u oblasti turizma.

U Italiji je tokom prošle godine zabilježeno 400 miliona noćenja domaćih i inostranih turista, a ove godine se očekuje nastavak povoljnog trenda, uprkos nedostatku turističkih radnika, objavila je ANSA.

Poteškoće u pronalaženju osoblja u Italiji zabilježene su već godinama prije pandemije korone, ali sada postaju sve ozbiljnije u ponovnom pokretanju turizma, posebno u oblasti Romanje, Sicilije i Sardinije.

Predstavnici udruženja turističkih radnika predstaviće narednih sedmica konkretne regulatorne prijedloge ministarki turizma Danijeli Santanke i ministarki rada Marini Elviri Kalderone, prenijela je italijanska agencija.

Beču treba 55.000 radnika

Samo bečkim preduzećima će u narednih tri do pet godina biti potrebno 55.000 kvalifikovanih radnika. Rezultat analize potrebnih obrazovnih kadrova je pokazao da potražnja obuhvata sve obrazovne kadrove: od zanatlija, preko viših škola, do tehničkih i drugih fakulteta.

Istraživački institut Makam risrč je ispitao 925 bečkih preduzeća, koja zapošljavaju 80.000 ljudi. Skoro jedna petina potrebnih kvalifikovanih radnika se odnosi na – zanat.

Istovremeno su, na prelazu u novu godinu, bečka preduzeća zaposlila 20 odsto više praktikanata u odnosu na prethodnu godinu. Potražnja za diplomcima tehničkih viših i visokih škola, kao i univerziteta ostaje velika.

– Potraga za kvalifikovanim radnicima je jedan od najvećih izazova za privredu. Potražnja je još više porasla. Glavni cilj je da se preduzmu mjere koje će brzo i dugoročno riješiti nedostatak kvalifikovane radne snage – izjavio je Valter Ruk, predsjednik Privredne komore Beča, piše Blic.

Komentar