Grad Trebinje
Region

Plate iznad prosjeka: Konobarima na moru 2.000 evra, hostesama 1.500, a kuvari mogu da zarade i mnogo više

Ljetna sezona na moru privuče veliki broj radnika, a kako radna snaga nedostaje u sektoru građevinarstva i ugostiteljstva plate su često i daleko iznad prosjeka.

Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije i Miloš Turinski iz Infostuda objašnjavaju za RTS zbog čega se “sezonci” odlučuju za rad u inostranstvu i da li je zarada jedini motiv.

Iako dnevnice na građevini idu i do 50 evra, na gradilištima je sve manje radnika. Nedostatak radne snage potresa i sektor ugostiteljstva, upozorava Unija poslodavaca. Očekivano, ljetna sezona na moru privuče veliki broj ljudi, jer je zarada nekoliko puta veća.

– Potrebe privrede i školovanje kadrova su u disproporciji jer se ta zanatska zanimanja ne promovišu, da ih nekako posmatraju s nipodaštavanjem u smislu sramote, pa roditelji djecu usmjeravaju na neke druge fakultete ili škole. Ali mislim da bi trebalo da se sistemski poradi na tome. Što se ugostiteljstva tiče, ista je situacija, s tim što mi imamo malo ugostiteljskih škola – rekla je Jevtovićeva.

S druge strane navodi da ugostitelji, odnosno školovani kadrovi, u većini slučajeva odlaze u inostranstvo.

Odgovarajući na pitanje koliko radnika nedostaje, Jevtovićeva ističe da to zavisi i od mjesta i od potreba, koje se razlikuju u hotelu, kafani, kafiću.

– Ali u svakom slučaju, dosta radnika nedostaje i jednostavno se poslodavci na razne načine snalaze da dođu do njih – rekla je ona.

Miloš Turinski kaže da se ova godina ne razlikuje od prošle što se tiče broja oglasa.

– Ove godine stagniramo u broju oglasa, ali to nije loše. Prošle godine smo završili sa 76.000 oglasa za posao, tako da ne možemo ni za ovu godinu da kažemo da je loša. Ako pričamo o zanatskim zanimanjima i ovim profilima, krene situacija od aprila, pa od maja kada sezona počinje i onda vidimo odliv radno sposobnog stanovništva, najčešće iz oblasti ugostiteljstva, put Hrvatske, Crne Gore, ali i Slovenije – napominje Turinski.

Turinski kaže da su daleko veće zarade za sezonce u Hrvatskoj.

– Na primjer, ako pričamo o primorju i radu u ugostiteljstvu, kuvari mogu da zarade i do 3.000 evra, konobari 2.000 evra pa i više, hostese od 1.000 do 1.500 evra i to su sezonski poslovi – kaže on.

– Ako napravite jasnu matematiku, oni tamo imaju i obezbijeđen smještaj i obezbijeđen obrok. I na moru su. I oni mogu s čistom cifrom da se vrate nazad poslije četiri, pet ili šest mjeseci. To ovdje nije slučaj. Oni ovdje imaju samo tu jednu zaradu, rade osam sati, a tamo odlaze svjesno da rade sedam dana u nedjelji bez prestanka, zato što imaju jasan cilj s kojim će se cifrom vratiti – rekao je Turinski, piše RTS.

Komentar