Grad Trebinje
Izdvojeno Region

Plate znatno veće: Sezonski radnici krenuli za Hrvatsku i Crnu Goru, zarada i do 2.500 EVRA

Bilo da je riječ o konobarisanju na primorju, ili radu na građevini, mjeseci pred nama su godinama unazad predstavljali vrijeme u kojima je ponuda poslova u komšiluku najveća, a ako je suditi prema pisanjima medija iz regiona, kao i prethodnih godina i ove se vodi borba sa nedostatkom radne snage.

Samo u Hrvatskoj je prijavljeno da će za predstojeću sezonu zafaliti oko 35.000 radnika.

Taj manjak može da bude sjajna prilika za domaće radnike, koji već godinama na ljeto odlaze u Hrvatsku i Crnu Goru i vraćaju se sa ljetnje “tezge” osjetno finansijsko teži, jer zarada ove godine uopšte neće biti mala. Na primjer, najbolje prolaze radnici u ugostiteljstvu kojima se plate kreću od 600 evra (koliko se plaćaju sobarice u hotelima) do nekoliko hiljada evra za kuvare koji su posljednjih godina postali pravi primjer deficitarnog zanimanja.

Mnogi poslodavci su već početkom ove godine pojačali tražnju za radnicima, ne bi li u novu ljetnju sezonu ušli što spremniji. U suštini problem je u tome što se mnogi domaći radnici u zemljama u regionu prije odlučuju za rad u inostranstvu tokom ljetnjih mjeseci, nego u sopstvenim zemljama, te tu nastaje rupa na tržištu radne snage koju popunjavaju naši sunarodnici.

Hrvatskoj nedostaje 35.000 radnika

Od 150.000 radnika koji su potrebni Hrvatskoj za predstojeću ljetnju sezonu, trenutno ih prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje fali između 30.000 i 35.000.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Iako je Hrvatska zakonski regulisala angažman sezonskih radnika, ipak mnogi sezonci sa tržišta radne snage se odlučuju da odu na inostranstvo.

Čak ni plate nisu male, primjera radi plata za kuvara kreće od 2.000 do 2.500 evra, za konobara oko 1.000 evra plus bakšiš, a ostali pomoćni radnici mogu da očekuju plate u nivou od 500 do 1.000 evra. Potrebno je istaći, da kada se pogledaju oglasi na internetu, uz ove plate gotovo svi poslodavci nude smještaj, a jako veliki broj njih obezbjeđuje i obroke svojim zaposlenima.

Crna Gora uvozi sezonce

Problem nedostatka radne snage je nešto sa čim se i Crna Gora suočava već dugi niz godina. Ova zemlja je potražnju za radnicima povećala još početkom godine, jer kao i u slučaju hrvatske, zvanični izvori iz Crne Gore navode da je glavni uzrok bijeg domaće radne snage u zemlje inostranstva.

Kao i prošle godine, i ove se očekuju pozamašne plate za sezonske radnike u Crnoj Gori. Na oglasima na internetu barmenima se nude plate od 800 do 900 evra, konobarima nešto niže, oko 700 evra koliko su poslodavci spremni da plate i pomoćnog kuvara. Kuvarima se nude plate od 1.200 evra pa na gore. Naravno, u “luksuznijim” odmaralištima cijene rada su osjetno veće.

FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

Sveti Stefan

Takođe tamošnji poslodavci se sve više ineresuju za radnu snagu sa dalekih tržišta, npr. Kina, Filipini, Meksiko itd.

U Italiji fali čak 250.000 radnika

Italija se suačava sa sličnim problemom kao i zemlje regiona. Italijani su sve manje zainteresovani za bilo kakav rad, pa čak i sezonski jer kako kažu mnogi poslovi su previše naporni i malo plaćeni, prenosi Blic.

Samo u sektoru turizma prema riječima ministra za turizam Masima Garavalje ove godine fali 250.000 radnika, te je sve teže pronaći konobare, kuvare, recepcionere i ostalo osoblje.

Takođe u ovoj zemlji fali berača voća, fizikalaca, portira, stolara, čistačica i čistača, građevinskih radnika, majstora itd.

Povezane vijesti

Javni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Službi za poslove sa strancima

admin

TRAŽE SE VOZAČI, PRODAVAČI, KONOBARI… Pogledajte kakve se poslovne prilike nude u Dubrovniku

admin

JU ZZZ RS – Filijala Trebinje: Slobodna radna mjesta na dan 13.09.2023. godine

admin

OD STALNIH DO SEZONSKIH POSLOVA Pogledajte ponudu otvorenih radnih mjesta za ovu sedmicu

admin

Počele su pripreme za sezonu, traže se kuhari, konobari, trgovci, spremači, skladištari

admin

KONKURS za više radnih mjesta: Portonovi Resort širi svoj tim

admin