Grad Trebinje
Region

Plenković se sprda s Milanovićem: Nisi u Novoj Biloj (Video)

Premijer RH Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović susreli su se u ponedjeljak poslijepodne na svečanoj proslavi 145. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ).

Susret nije prošao bez provokacija.

Premijer Plenković i predsjednik Milanović nisu se našli istovremeno na jednom mjestu još od Vukovara, no danas se to dogodilo čak dvaput. Snimke pokazuju hladan odnos na državnom vrhu.

Milanović se, dok je prolazio do svog mjesta, rukovao i pozdravio s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem kojeg je i potapšao po ramenu, no rukovanje s premijerom nije prošlo u tako toploj atmosferi. Susret su snimile kamere Dnevnika Nove TV.


“Ništa od Nove Bile, a?”, pitao je Plenković Milanovića.

“Ne”, kratko mu je odgovorio Milanović.

“Da sam išao, vratio bih se već”, dodao je Milanović.

“Pitanje“, kratko je prokomentirao Plenković.

Podsjećamo, Milanović je u nedjelju trebao posjetiti BiH. Plan je bio da ode u Novu Bilu na obilježavanje 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu. To putovanje je na kraju otkazano iz “sigurnosnih razloga”.

Plenković je danas ranije izjavio da je štetočinstvo koje radi Milanović poprimilo međunarodne razmjere

“Sad je to štetočinstvo koje on radi, već polako poprimilo i međunarodne razmjere. Ja ne znam zašto on nije otišao u Novu Bilu. Da je nešto bilo sigurnosno vrijedno, važno, dramatično, upozoravajuće, ja sam siguran da bih ja kao predsjednik Vlade dobio neku obavijest, bilo od Sigurnosno-obavještajne agencije, bilo od Ministarstva unutarnjih poslova. Ja nisam dobio ništa. Prema tome, koji su to razlozi, zašto on na kraju nije otišao, to mora on objašnjavati hrvatskoj javnosti. Što se tiče njegovog komentiranja mog odlaska u Sarajevo, ne treba ga komentirati. Niti sam ga pitao zašto sam tamo išao niti sam imao potrebe osim kulturno zaštititi dignitet države kada me neko o njegovim izjavama nešto pitao u Sarajevu. Možda bi bilo bolje, s obzirom na sve ovo što on izgovara nakon toga, da nisam. Ali dobro. Tu je ta razlika između nas dvojice, rekao je Plenković.