Grad Trebinje
Republika Srpska

Počela vježba “Kombinovani napor 21” na Manjači

Postrojavanjem i smotrom Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), deklarisane jedinice OS BiH, danas je u kasarni „Mika Bosnić“, u Centru za borbenu obuku na Manjači, počela četverodnevna vježba u cilju izvođenja SEL-2 ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F), u kojoj učestvuje više od 1050 pripadnika OS BiH.

Cilj SEL-2 ocjenjivanja je da izvrši provjeru i ocjenu operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da se u realnom vremenu izvrši uvježbavanje tehnike i procedurа koje se odnose na eventuаlno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju borbene spremnosti OS BiH sa NATO standardima.

Smotru je izvršio komandant Operativne komande OS BiH generalmajor Radovan Ilić, a prisustvovali si i zamjenik komandanta Operativne komande (OK OS BiH) za operacije brigadir Mirzet Lubenović, komandant Komande za obuku i doktrinu (KOiD) brigadir Slaven Blavicki, koji je ujedno i direktor vježbe.

Raport generalmajoru Radovanu Iliću o spremnosti jedinice za ocjenjivanje predao je komandant INF-L-BNG major Herić Enis.

Тokom realizacije vježbe poštuju se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Za sve učesnike vježbe obezbijeđena su sredstva za ličnu i kolektivnu higijenu, uz konstantan nadzor nadležnih medicinskih službi OS BiH tokom održavanje vježbe, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.