Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Pogledajte zaključke partija iz RS povodom Inckovog nametanja zakona

Partije iz Republike Srpske sastale su se u ponedjeljak u Banjaluci povodom odluke visokog predstavnika Valenntina Incka da negiranje genocida u Srebrenici bude zakonski kažnjivo.

Stranke iz RS tada su usaglasile zaključke, a dokument je potpisan danas. Svoj potpis na njega su stavili Milorad Dodik, lider SNSD-a, Mirko Šarović, lider SDS-a, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, Nebojša Čubrilović, predsjednik DEMOSA, Dragan Čavić, predsjednik Narodnog Demokratskog pokreta, Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, Petar Đokić, lider SP-a, Goran Selak, predsjednik SPS-a i Darko Banjac, lider Narodne partije Srpske.

U zaključcima se navodi sljedeće:

– Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstvanika, smtaramo ih neprihvatljivim i ništavnim.

– Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstvaniika u zajedničkim institucijama osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

– Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da viskoi predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.

– U parlamentarnu procedure će preko poslaničkih klubova bioti upućena dva zakona vezana za ovu tematiku.

– Druge zajedničke aktivnosti će biti razmatrane i usaglašavane u naredno periodu.

nezavisne novine