Grad Trebinje
Trebinje

Policija brutalno prebila Marka Dučića – Vezali mu ruke i nanijeli mu teške povrede, zatim ga ponižavali

Pripadnici trebinjske policije su Trebinjcu Marku Dučiću zbog saobraćajnog prekršaja nanijeli teške tjelesne povrede, brutalno ga prebili i ponižavali uz prethodno vezivanje ruku lisicama, iako nije pružao nikakav otpor.

Rekao je ovo medijima Dučićev advokat Zoran Ignjatić navodeći da se sve dogodilo na vaskršnju noć, 2. maja, kada su jedan ili više policajaca nanijeli našem sugrađaninu teške povrede zbog kojih mu je predlagana i bolnička hospitalizacija.

Zbog brutalnosti i iživljavanja policajaca bez ikakve mjere i granice, kako je rekao Ignjatić, podnijeće krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i zahtjev za disciplinskim postupkom kod Odjeljenja za internu kontrolu MUP-a Republike Srpske.

“Ako je Marko Dučić počinio saobraćajni prekršaj, a i to će se ispitati, da li je ovo način da se prema njemu ovako postupa!? Imaju procedure, sila se može primijeniti samo da bi se lice lišilo slobode ako pruža otpor, a u ovom slučaju su oni njega vezali lisicama i nanijeli mu povrede u predjelu glave, stomaka, noga što se vidi i na priloženim fotografijama”, naveo je Ignjatić.

Ignjatić je upozorio da ovo nije prvi slučaj brutalnosti policije prema običnim građanima, napominjući da je 90 odsto policijskih službenika časno i pošteno.

“Zato od ministra unutrašnjih poslova (Dragana Lukača, prim.aut.) i načelnika Policijske uprave Trebinje (Siniše Lakete, prim.aut.) tražimo da obrate pažnju na ove pojedince i pojave koje su postale veoma česte u Trebinju i Bileći”, naveo je Ignjatić.

Posjeduju, rekao je, medicinsku dokumentaciju koju će priložiti uz prijave, a pozive brojnih Trebinjaca, njih preko 100, da zbog brutalnog prebijanja od strane policajaca organizuju proteste – nisu održali zbog epidemioloških mjera.

Ignjatić je napomenuo i da više od 90 odsto prijava koje su upućene internoj kontroli u MUP-u završavaju sa samo jednom rečenicom – nisu dokazane tvrdnje iz prijave, policajci su demantovali navedene optužbe.

Trebinjac Marko Dučić rekao je da je na Vaskrs veče krenuo kući, kada je oko 23.30 časova policajac koji se nalazio na lijevoj stani kolovoza, a on se kretao desnom stanom, podigao ruku.

“Mislio sam da mi se javlja, jer su već neki vozači bili kontrolisani i nastavio sam sa vožnjom. Zatim je na semaforima počeo da mi lupa po vozilu da stanem i rekao sam mu da ću stati na prvom proširenju što sam i učinio”, naveo je Dučić.

Priča da mu je, nakon što je zaustavio vozilo, prišao policajac i nepoznatim predmetom ga udario u predjelu čela, nanijevši mu tešku povredu.

“Zatim su me izvukli iz automobila i nastavili su da me udaraju. Nisam pružao otpor, samo sam se štitio od udaraca. Kada sam vidio da ću izgubiti glavu rekao sam im da mi stave lisice i da me vode u stanicu. Oni su to i učinili. A onda me je jedan policajac uhvatio za lijevu ruku, tako vezanog, i uputio mi 5-6 udaraca šakom u glavu”, opisao je taj događaj Dučić.

marko ducic policija3.jpg

Zatim su ga stavili u vozilo, gdje je nastavljena tortura od strane tog policajca.

“Prvo je počeo da me udara u predjelu oka, a zatim i uva. Nanio mi je teške povrede. Zatim sam dovezen u stanicu gdje su nastavili da me vrijeđaju, ponižavaju i smiju mi se. Govorili su mi ‘kako ti je lijep rez na glavi’, ‘dobro si našminkan'”, naveo je Dučić.

I tu nije bio kraj policijskoj brutalnosti nad našim sugrađaninom.

“U stanici sam bio 12 sati. Nisu mi dali da sjednem, nego sam stajao. Nakon svega ovoga, divljačkog i brutalnog, odbio sam bilo kakvu saradnju sa policijom”, naveo je Dučić.

Dučić je ugledni trebinjski džudista, sportski pedagog i borac prve kategorije Vojske Republike Srpske.

U toku dana se očekuje reakcija iz policije na ove teške optužbe, koje će svakako dobiti svoj sudski epilog.

Povezane vijesti

Saopštenje za javnost advokata Zorana Ignjatića

admin

Petrović – Nedopustivo je i za svaku osudu nanošenje teških povreda Marku Dučiću

admin