Grad Trebinje
Republika Srpska

Poruka građana gradonačelniku: Bijeljina mora bolje

Veliki narodni skup “Bijeljina mora bolje” počeo je na trgu okupljanjem nezadovoljnih građana koji traže bolje upravljanje gradom ili opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Na transparentima građani nose ispisane poruke “Izvuci se iz podaničke mreže”, “Ne brukaj nas više”, “Stop propadanju Bijeljine”, “Obećao si eksperte, a doveo si kumove i rođake” i “Smjena”.

Skupu prisustvuju čelnici gradskih organizacija stranaka koje čine skupštinsku većinu, koji su u izjavi medijima prije skupa poručili da su okupljeni, složni i spremni za promjene u Bijeljini.

Okupljeni nose zastave Republike Srpske i Bijeljine.

Skup se održava na trgu na kome je centralni spomenik poginulim borcima otadžbinskog rata.

Stranke okupljene u Koaliciji “Dogovor za Bijeljinu”, koje čine skupštinsku većinu u gradu, pozvale su nezadovoljne građane da kažu “ne” pogubnom vođenju grada.

Gradski odbor SNSD-a u Bijeljini ranije je pozvao gradonačelnika da deblokira grad ili će biti prinuđeni da pokrenu njegov opoziv.

Lazić: Bijeljina neće da bude talac nerada gradonačelnika

Bijeljina neće da bude talac nerada gradonačelnika Ljubiše Petrovića i ovako više ne ide, poručio je sa protesta u Bijeljini predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vladimir Lazić.

“Ne treba nama kočničar, nego mašinovođa”, poručio je Lazić.

On je rekao da široka i stabilna koalicija 11 stranaka, koja ima 23 od 31 odbornika i podršku preko 41.000 birača u Semberiji, današnji veliki narodni skup nezadovoljnih građana smatra početkom kraja Petrovića.

Predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević rekao je na skupu da je gradonačenik nedorastao svom poslu i vođenju grada sa preko 100.000 stanovnika, koji trpe zbog njegovog nerada.

“Spremni smo na saradnju, ali ako Petrović nastavi ovako da radi, neće još dugo biti gradonačelnik”, poručio je Đurđević.

Predsjednik Pokreta za Bijeljinu Milenko Mitrović rekao je da gradonačelnik sa svojih 14 savjetnika umjesto mentora izvan Semberije treba da čuje poruku naroda – da treba da ode.

Prema njegovim riječima, stranke koalicije su okupljene, složne i uz podršku građana koji su svojim dolaskom na skup dali legitimitet njihovoj borbi, obezbijediće promjene u Bijeljini.

“Smijenićemo ga”, poručio je na skupu predsjednik SDS Semberija Predrag Jović.

On je pozvao narod na sabornost i založio se protiv protiv međusrpskih razdora, navodeći da ih prave stranke okupljene oko SDS-a.

“Mi nećemo tim putem, mi hoćemo sabornost i dobrobit za Bijeljinu i za Republiku Srpsku”, rekao je Jović i istakao da se stalan razvoj Bijeljine iz proteklih 15 godina zaustavio sa dolaskom Petrovića na vlast i da grad posljednjoj godini propada.

Predsjednik Gradskog odbora Socijalističke partije Bijeljina Nedeljko Jović rekao je na skupu da ne vjeruje u Petrovićevu promjenu i ocijenio da njega zanima napredak u politici, a ne bolju život građana Bijeljine i Republike Srpske.

Time se, kako je rekao, onemogućavaju ili ignorišu projekti i investicije koje u Bijeljini obezbjeđuju srpski član Predsjedništva Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i Vlada Republike Srpske.

“Stranke ne mogu same, građani moraju podići glavu i glas i reći da ovako više ne može i da Bijeljina može i mora bolje”, rekao je Jović.

Predsjednik gradske organizacije Demosa Milan Dakić pozvao je građane da “oslobode Bijeljinu”, ocjenjujući da je grad sada talac gradonačelnika.

Predsjednik gradske organizacije Narodne partija Srpske u Bijeljini Diko Cvjetinović izrazio je sumnju da Petrović radi pod tuđim mentorstvom, dok je u ime RSS član porodice poginulog borca Branislav Šušljik poručio da Semberci zaslužuju razvoj, a ne slabljenje, i istakao značaj očuvanja Republike Srpske.

Aleksandar Vlačić je ispred Ujedinjene Srpske na skupu poručio da građani Bijeljine ne smiju više biti potišteni ni poniženi i da je vrijeme za promjene.

SRNA