Grad Trebinje
Republika Srpska

Povećava se broj đaka iz Srpske koji uzimaju privatne časove

Matematika i srpski jezik prednjače među predmetima za koje sve veći broj učenika traži privatne časove, odnosno instrukcije.

Kako nam je rekla jedna Banjalučanka koja daje instrukcije iz matematike i srpskog jezika, veliki broj roditelja se u posljednje vrijeme odlučuje na privatne  časove, jer su djeca u problemu zbog online nastave koja se održavala zbog pandemije korone virusa.

– Roditelji se odlučuju za privatne časove, jer su djeca u online sistemu nastave teško mogla da isprate određeno gradivo, te da sada ne bi zaostajala za drugarima koji su to uspješno savladali odlučuju se na privatne časove – kaže ona za “Nezavisne novine”.

Kako saznaju Nezavisne, cijena jednog časa od 60 minuta iznosi 15 KM.

Dragana M. iz Banjaluke ističe za “Nezavisne novine” da već pet godina drži privatne individualne časove za određeni broj đaka, ali da postoji veliki broj roditelja koji žele privatne časove za svoju djecu, te da u svakom momentu ima priliku da poveća broj polaznika.

– Roditelji nemaju vremena ili ne znaju i onda dođu u situaciju da dijete ne stiže da prati nastavu u školi, pa se tako odlučuju da potraže pomoć drugih stručnih lica – rekla je Dragana M.

Kako su za “Nezavisne novine” kazali iz edukativnog centra “Naša učiteljica”, najviše polaznika su osnovci, koji idu na časove matemtike i srpskog jezika, odnosno škole čitanja.

– Zavisno od perioda, na početku prvog polugodišta najviše polaznika je za časove matematike i srpskog  jezika, dok je u drugom polugodištu najveći broj polaznika za predškolsku nastavu – navode iz ovog centra.

Dodaju da je svaka grupa ograničena brojem polaznika, ali da se taj broj od početka do sada povećao za duplo.

– Mi smo ograničeni brojem đaka. Na početku smo imali pet grupa, ali s povećanjem broja zainteresovanih taj broj se povećao na čak deset grupa. Sve grupe prate školsko gradivo, ali ubjedljivo najveći broj polaznika je za časove matematike i škole čitanja – ističu iz ovog centra.

Dodajući da je jedan od glavnih  razloga to što su djeca imala manjak časova zbog pandemije.

– Djeca u prvom razredu uče slova, dok se od njih u drugom razredu odmah očekuje da znaju da čitaju, što je veoma teško jer djeca nisu u mogućnosti da tako brzo savladaju čitanje – kazali su oni.

Kako ističu, promjena u cijenama nije bilo, ali kako je evidentno poskupljenje svega postoji mogućnosti poskupljenja od nove školske godine.

Kako su za “Nezavisne novine”  kazali u “Cambridge  centru” u Banjaluci,  trenutno je najveći broj polaznika privatnih časova u individualnoj nastavi za odrasle iz engleskog jezika.

– Odraslima je sve više potreban engleski, najviše u svrhu posla. Ljudi rade u stranim  firmama,  dosta komuniciraju na engleskom, te je tu evidentan porast privatnih časova – kazali su iz ovog centra.

Nezavisne

Komentar