Grad Trebinje
Hercegovina

Preminuo prof. Radoslav Gaćinović

Gaćinović se u svojoj plodnoj naučnoj karijeri bavio proučavanjem terorizma i bezbednosti, ali tema kojoj se najviše predavao bila je istorija i značaj Mlade Bosne

Gaćinović, preminuo je u Beogradu, u 66. godini, od posledica korona virusa, pišu Novosti.

Vest o njegovoj smrti saopštio je Institut za političke studije na kome je Gaćinović radio kao naučni savetnik i bio predsednik Naučnog veća Instituta.

Gaćinović se u svojoj plodnoj naučnoj karijeri bavio proučavanjem terorizma i bezbednosti, ali tema kojoj se najviše predavao bila je istorija i značaj Mlade Bosne.

Gaćinović je za ovu organizaciju bio i porodično vezan, jer je njegov predak Vladimir Gaćinović bio glavni ideolog Mlade Bosne i organizator Sarajevskog atentata.

Profesor dr Radoslav Značaj ovog oslobodilačkog pokreta Gaćinović je opisao u knjigama “Mlada Bosna” i “Osvetnik”. Osim knjiga o Mladoj Bosni, Gaćinović je napisao i dvotomnu monografiju o stradanjima srpskog naroda u 20. veku.

Autor je i velikog broja studija o bezbednosti i terorizmu, od čega se naročito izdvajaju monografije “Terorizam u političkoj i pravnoj teoriji” i “Ugrožavanje kapaciteta bezbednosti države, Antiterorizam”.

Za knjigu “Nasilje nad Srbima” dobio je 2017. godine nagradu “Pečat vremena” koju dodeljuje nedeljnik “Pečat”.

Rođen je 1955. godine u mestu Meka Gruda kod Bileće, Vojnu akademiju završio je u Beogradu, magistrirao na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a doktorsku disertaciju odbranio na Pravnom fakultetu u Beogradu.

(Telegraf.rs)