Grad Trebinje
Republika Srpska

Pričom o ratu u Ukrajini prikriveno odustajanje od prenosa nadležnosti, na Twitteru ni slova

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o sigurnosnoj situaciji održana je juče na zahtjev Milorada Dodika, koji je invaziju na Ukrajinu iskoristio kako bi prikrio namjeru da odgodi prenos nadležnosti. Tome u prilog govore i njegovi tvitovi u kojima nije pomenuo sve zaključke NSRS-a.

Na posebnoj sjednici juče razmatrano je o odnosima između Rusije i Zapada, ulozi Bosne i Hercegovine u tome, sankcijama Rusiji i drugom. Govorio je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, a nakon sjednice uslijedile su mnoge oštre reakcije.

U zaključcima koje je predložila većina u NSRS-u i koji su usvojeni sa 48 glasova za, između ostalog, traži se da se za još šest mjeseci odloži prebacivanje nadležnosti sa države BiH na entitete. U obrazloženju stoji da potreba za odlaganjem primjene zaključaka NSRS-a postoji zbog “usložnjavanja vanjskopolitičke situacije”.

Osim toga, izražena je podrška produženju Misije EUFOR-a “Althea” u Bosni i Hercegovini. Zatraženo je od predstavnika iz Republike Srpske u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i to da BiH ostane neutralna u napadu Rusije na Ukrajinu.

Ove teme poslužile su Miloradu Dodiku da što više amortizuje političku štetu u Republici Srpskoj koja je nastala nakon što je odlučio predložiti odlaganje prenosa nadležnosti.

Na svom Twitteru je nakon završetka sjednice pisao o krizi koja je nastala zbog rata u Evropi, opoziciji, sankcijama Rusiji, ali ne i o tome zašto je došlo do prolongiranja zakona kojim bi se prenijele nadležnosti s države na entitet.

“RS je potvrdila zaključcima NSRS da se protivi uvođenju sankcija Rusiji. Potvrđen je naš neutralni stav koji je jedini ispravan i u interesu svih naših građana”, rekao je on.

Komentar