Izdvojeno Trebinje

Prioritet izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo i aerodroma Trebinje

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •   

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da su prioriteti resornog ministarstva u narednom periodu realizacija značajnih projekata kao što su izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, mosta na rijeci Savi, Koridora 5C, a jedan od strateških je i izgradnja Aerodroma Trebinje u saradnji sa Vladom Srbije.

U okviru planiranih reformi nastaviću proces restrukturisanja Željeznica i tražiti mehanizme za unapređenje rada Pošta Srpske, kao i Aerodroma. Opredjeljenje i cilj je da damo sve od sebe kako bi projekti bili pokrenuti i završeni u rekordnom roku i kako bismo imali konkurentna i respektabilna preduzeća koja će odgovoriti svim izazovima i zahtjevima tržišta. Revidiraćemo i određene strategije koje su okosnica razvoja i putokaz za sve dalje aktivnosti – rekao je Ćorić.

Govoreći o značaju izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, on je naveo da mu je zadovoljstvo što će imati priliku da ubrza postupak i proces izgradnje ovog auto-puta, jer povezivanje Banjaluke, Bijeljine i Beograda ima primarni značaj, ne samo za Semberiju, već i za cijelu Srpsku i BiH.

Plan parcelacije za auto-put Rača-Bijeljina-Brčko usvojen je krajem 2019. i u toku je eksproprijacija nepokretnosti za izgradnju tog auto-puta. Eksproprijacija za most je potpuno završena, dok je eksproprijacija za trasu auto-puta Rača-Bijeljina-Brčko završena više od 80 odsto – naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, još se čekaju i konkretni prijedlozi Srbije koja je najavila da će finansirati izgradnju dijela auto-puta od Rače do Bijeljine, budući da već grade most preko rijeke Save.

– Sigurno je da će auto-put Banjaluka-Beograd povezati dva bratska naroda sa dvije strane Drine, da će ubrzati i pomoći unapređenju, ne samo putne infrastrukture i komunikacije, već i odnosa, ekonomije i svega što povezuje Republiku Srpsku i Srbiju – rekao je Ćorić.

Odgovarajući na pitanje kakvi su planovi za sanaciju putnog pravca Foča-Šćepan Polje i zašto se dugo čeka na rekonstrukciju, on je naglasio da je izgradnja ovog puta prioritet prema usvojenim strateškim dokumentima Republike Srpske i da su njene institucije svjesne ovog problema.

– Međutim, to je složen proces koji zahtijeva integraciju i koordinaciju svih nadležnih institucija Srpske, BiH i Crne Gore – naveo je Ćorić.

Izrazio je uvjerenje da će njegova energija, kvalitetan tim saradnika i sveobuhvatna strategija doprinijeti realizaciji najvažnijih projekata i omogućiti ostvarivanje značajnih rezultata.

– Neću biti ministar koji će sjediti i čekati da informacije dođu u Ministarstvo, već ću biti aktivan u rješavanju svih aktuelnih pitanja. Došao sam u resor da radim za Republiku Srpsku i za generacije koje dolaze i učiniću sve kako bih ostvario taj cilj – poručio je Ćorić.

SRNA


  • 1
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

NA PROLJEĆE POČINJE GRADNJA AERODROMA Od Trebinja do Beograda stizaće se za 40 minuta

admin

Trebinje postaje lider u regionu: Prvi čovek grada Mirko Ćurić najavio kapitalne projekte, veliki poduhvati – izgradnja aerodroma

admin

Mladen Stanković: Srbija odobrila 30 miliona evra za izgradnju trebinjskog aerodroma

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više