Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Prioritet izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo i aerodroma Trebinje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da su prioriteti resornog ministarstva u narednom periodu realizacija značajnih projekata kao što su izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo, mosta na rijeci Savi, Koridora 5C, a jedan od strateških je i izgradnja Aerodroma Trebinje u saradnji sa Vladom Srbije.

U okviru planiranih reformi nastaviću proces restrukturisanja Željeznica i tražiti mehanizme za unapređenje rada Pošta Srpske, kao i Aerodroma. Opredjeljenje i cilj je da damo sve od sebe kako bi projekti bili pokrenuti i završeni u rekordnom roku i kako bismo imali konkurentna i respektabilna preduzeća koja će odgovoriti svim izazovima i zahtjevima tržišta. Revidiraćemo i određene strategije koje su okosnica razvoja i putokaz za sve dalje aktivnosti – rekao je Ćorić.

Govoreći o značaju izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, on je naveo da mu je zadovoljstvo što će imati priliku da ubrza postupak i proces izgradnje ovog auto-puta, jer povezivanje Banjaluke, Bijeljine i Beograda ima primarni značaj, ne samo za Semberiju, već i za cijelu Srpsku i BiH.

Plan parcelacije za auto-put Rača-Bijeljina-Brčko usvojen je krajem 2019. i u toku je eksproprijacija nepokretnosti za izgradnju tog auto-puta. Eksproprijacija za most je potpuno završena, dok je eksproprijacija za trasu auto-puta Rača-Bijeljina-Brčko završena više od 80 odsto – naveo je Ćorić.

Prema njegovim riječima, još se čekaju i konkretni prijedlozi Srbije koja je najavila da će finansirati izgradnju dijela auto-puta od Rače do Bijeljine, budući da već grade most preko rijeke Save.

– Sigurno je da će auto-put Banjaluka-Beograd povezati dva bratska naroda sa dvije strane Drine, da će ubrzati i pomoći unapređenju, ne samo putne infrastrukture i komunikacije, već i odnosa, ekonomije i svega što povezuje Republiku Srpsku i Srbiju – rekao je Ćorić.

Odgovarajući na pitanje kakvi su planovi za sanaciju putnog pravca Foča-Šćepan Polje i zašto se dugo čeka na rekonstrukciju, on je naglasio da je izgradnja ovog puta prioritet prema usvojenim strateškim dokumentima Republike Srpske i da su njene institucije svjesne ovog problema.

– Međutim, to je složen proces koji zahtijeva integraciju i koordinaciju svih nadležnih institucija Srpske, BiH i Crne Gore – naveo je Ćorić.

Izrazio je uvjerenje da će njegova energija, kvalitetan tim saradnika i sveobuhvatna strategija doprinijeti realizaciji najvažnijih projekata i omogućiti ostvarivanje značajnih rezultata.

– Neću biti ministar koji će sjediti i čekati da informacije dođu u Ministarstvo, već ću biti aktivan u rješavanju svih aktuelnih pitanja. Došao sam u resor da radim za Republiku Srpsku i za generacije koje dolaze i učiniću sve kako bih ostvario taj cilj – poručio je Ćorić.

SRNA

Povezane vijesti

Ryanair najavio 79 linija iz Hrvatske, evo u koje gradove možete iz Dubrovnika

admin

AIR Serbia i ovog ljeta leti prema Dubrovniku i još pet hrvatskih aerodroma, evo detalja

admin

Dobroslavić o gradnji aerodroma u Trebinju: Ne želimo se miješati u njihovu odluku, ali nije nam drago

admin

Franković ponovo o aerodromu Trebinje: Srbija ima neke namjere za koje ne znamo kakve su

admin

Freebird pokreće 13 charter linija iz Dubrovnika, evo prema kojim gradovima

admin

Što kažu Dubrovčani o gradnji trebinjskog aerodroma?

admin