Grad Trebinje
Trebinje

Problematizovanje gradnje aerodroma kod Trebinja osuđeno na propast

Pokušaj političkog Sarajeva da problematizuje pitanje izgradnje aerodroma u Trebinju osuđen je na propast nakon što je usvojen poseban zakon o eksproprijaciji nepokretnosti potrebnih za izgradnju tog objekta, poručio je pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

Govedarica je za “Glas Srpske” pojasnio da su time ispunjeni svi zakonski uslovi za efikasnu realizaciju tog strateškog projekta.

“Svojinsko-pravni odnosi su u isključivoj nadležnosti Srpske, odnosno entiteta, što je jasno navedeno i u mišljenju Venecijanske komisije, kao i čitavom nizu drugih sudskih odluka, pa čak i nekim ranijim odlukama Ustavnog suda BiH”, objasnio je Govedarica.

Kada je riječ o izgradnji mreže auto-puteva u Srpskoj, Govedarica je istakao da je u oblasti postupaka eksproprijacije nekretnina u svrhu izgradnje koridora “Pet ce” za katastarske opštine Bušletić, Kostajnica, Grapska Gornja, Grapska Donja i Osječani završena prva faza u kojoj su utvrđeni stvarni vlasnici eksproprisanih nekretnina.

“Sada je u toku druga faza postupaka, u kojoj se određuje naknada za eksproprisane nekretnine pred organom uprave. Za katastarske opštine Doboj, Pločnik, Čire, Makljenovac i Miljkovac u toku je prva faza postupka. Važno je napomenuti da za ovaj dio izgradnje koridora `Pet ce` Pravobranilaštvo ima ukupno u radu 1.013 predmeta”, rekao je Govedarica.

Govoreći o auto-putu Vukosavlje-Brčko-Bijeljina-Rača, Govedarica je naveo da je na dionici Rača-Bijeljina završena prva faza postupka eksproprijacije, te da su u gotovo svim predmetima zaključeni sporazumi sa ranijim vlasnicima, čime je uspješno okončana eksproprijacija ukupno 437 nepokretnosti.

“Pravobranilaštvo je podnijelo prijedlog za eksproprijaciju druge dionice tog auto-puta i u toku su rasprave pred Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove”, napomenuo je Govedarica. 

SRNA

Povezane vijesti

Ryanair najavio 79 linija iz Hrvatske, evo u koje gradove možete iz Dubrovnika

admin

AIR Serbia i ovog ljeta leti prema Dubrovniku i još pet hrvatskih aerodroma, evo detalja

admin

Dobroslavić o gradnji aerodroma u Trebinju: Ne želimo se miješati u njihovu odluku, ali nije nam drago

admin

Franković ponovo o aerodromu Trebinje: Srbija ima neke namjere za koje ne znamo kakve su

admin

Freebird pokreće 13 charter linija iz Dubrovnika, evo prema kojim gradovima

admin

Što kažu Dubrovčani o gradnji trebinjskog aerodroma?

admin