Grad Trebinje
Region

Procurila imena SNS botova, na spisku čak 14.310 profila!

Afera botovi potresa Srbiju.

Prema navodima beogradskog uredništva televizije N1, na internetu se pojavio spisak 14.310 profila vladajuće Srpske napredne stranke na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu, Twitteru i Tik Toku, a na kojima botovi vladajuće stranke šalju svoje poruke i komentare u kojima idealizuju predsjednika Aleksandra Vučića i njegovu politiku ili, pak, vrijeđaju i napadaju sve one koji tako ne misle, a u prvom redu srbijansku oporbu i prosvjednike koji već nekoliko tjedana “šetaju” tražeći Vučićev odlazak s političke scene.

Na skandaloznom popisu našla su se i konkretna imena botova, a “detektovano” je njih 3162 koji “profesionalno” i fakultativno, uz svoj stalni posao ili funkciju, rade za SNS. Riječ je o brojnim zaposlenicima u gradskim poglavarstvima, ministarstvima i drugim državnim ili lokalnim institucijama, ali i ravnateljima škola, profesorima na fakultetima i ostalima koji ovise o državnom proračunu. Srbijanski mediji navode da neki za tu malu uslugu Vučiću i vladajućoj stranci dobivaju honorare kako bi lakše prebrodili inflaciju i tešku socijalnu situaciju.

Nalozi botova podijeljeni su u četiri kategorije. To su klasični botovi kojima je dužnost pisati pohvalno i afirmativno o SNS-u i Vučićevoj politici, potom tzv. superspecijalci, uglavnom zaposleni u državnim i javnim službama koji reagiraju u izvanrednim situacijama i oni su polivalentni – od iskazivanja ljubavi velikom vođi do mržnje prema neprijatelju. Zatim je podgrupa “hejtera” zaduženih za vrijeđanje, omalovažavanje, “raskrinkavanje” i ismijavanje onih koji imaju suprotno mišljenje o Vučićevoj misiji i veličini, a u posljednjoj su skupini “fanovi” zaduženi samo za pohvale i poticanje kulta Aleksandra Vučića.

“Postoje različite kategorije tih ljudi. Takozvani hejteri pisali su protiv opozicije, pa i protiv Srbije, kako bi provocirali neke druge na društvenim mrežama. Tu su i oni koji dijele raznorazne naloge SNS-a. Imate i najviše koordinatore svega toga, koji su čak bili pod svojim imenima i prezimenima”, rekao je za N1 stručnjak za medije i komunikacije Igor Avžner.

Nakon što su otkriveni, neki su nalozi obrisani ili ugašeni. Izvjesni Marko Jovanović priznao je da je “bot”, kao i njegov imenjak, a obojica su bili “alter ego” bivšeg SNS-ova zastupnika u Skupštini Janka Langure.

Prema navodima N1, gradovi s najviše SNS-ovih botova su Kruševac s 87 ljudi, Šabac sa 70 i Leskovac u kojem je nabrojano 63 ljudi koji obavljaju taj zadatak, a među njima su zastupnici u Gradskom poglavarstvu te zaposlenici u upravi i gradskim poduzećima.

Prije nekoliko godina s Twittera je obrisano oko 8500 pohvalnih naloga o SNS-u i Vučiću, a s tih je naloga objavljeno više od 40 milijuna tvitova, navodi N1. Podsjetimo da je prije nekoliko godina današnji beogradski gradonačelnik Aleksandar Šapić priznao da koristi botove, ali se požalio da mu nisu prolazili “pohvalni nalozi”.

Komentar