Grad Trebinje
Region

Programerima u Srbiji plata i do 17.000 evra

– Iako je kriza zakucala i na vrata IT-ijevaca, što se ogleda u otpuštanjima u nekim zemljama, ovaj sektor je i dalje u usponu što pokazuje i podatak da je jedna IT kompanija u Srbiji ove godine plaćala programere 17.000 evra, rečeno je danas na panelu „Da li je kriza učinila IT kadrove pristupačnijom radnom snagom“ na Kopaonik biznis forumu.

Iznoseći ovaj podatak generalni direktor MVP Workshop Studio Aleksandar Bjelić je naveo da nije lako naći IT kadar i da stručnjacima iz ove oblasti plata nije uvek najvažnija već im je ponekad, naročito onim mlađim, važno i da u određenoj firmi imaju od koga da uče.

”Moramo da vidimo šta možemo da im ponudimo i čime da ih pridobijemo i zadržimo”, istakao je on i dodao da stari mehanizmi nagrađivanja u novim okolnostima nisu uvek svrsishodni.

Poznato je da IT stručnjaci često rade od kuće pa je na panelu razgovarano i o prednostima i manama fleksibilnih oblika rada.

Tako je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić ukazao da je socijalizacija veoma bitna komponenta pripadnosti kompaniji, da mladi danas veći značaj pridaju korisnosti nego pripadnosti kući, ali da je lepo i izaći iz kuće i kontaktirati sa kolegama uživo.

“Ljudski je da se okupljamo i družimo a kada se radi od kuće slabiji je osećaj pripadnosti kompaniji. Banke nude balans u radu od kuće I u kancelariji”, rekao je on uz ocenu da osećaj pripadnosti treba da traje.

Vasić je istakao da se, što se banaka tiče, jasno pokazalo da je banka tamo gde je mobilni telefon i naveo da brojke pokazuju de je 2019. bilo 1,2 a sada je 3,8 miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva.

“Samo lane smo sklopili 75.000 ugovora sa klijentima koje u tom trenutku nismo videli”, rekao je on.

Istakao je da je digitalizacija jedan od najizraženijih trendova u bankarstvu i naveo podatak da se predviđa da će do 2030. godine u veštačku inteligenciju biti uloženo oko 60 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, banke i fintek kompanije sve više sarađuju, pa banke organizuju hakatone kako bi privukle fintek kompanije.

Generalni direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Bjelotomić je ocenio da je IT sektor tokom krize doživeo mnogo promena, da će biznisi i dalje tražiti stručnjake iz ove oblasti i naveo da je automobilska industrija ona koja sve više postaje softverska.

(Tanjug) Foto: Tanjug 

Komentar