Grad Trebinje
Trebinje

Proljećna obećanja – budućnost je u Trebinju

Delegacija Republike Srpske u Hercegovinu ne dolazi tako često, ali kada dođu u Trebinje donesu nova obećanja i podsjete na ona stara.

Novi kongresni centar sa sportskom dvoranom, većim brojem parking mjesta i parkom, putevi, brze ceste, auto-put, bolnica, aerodrom, fakulteti, hotel sa pet zvjezdica, nove neimenovane kompanije… Za današnju posjetu dosta.

Kongresni centar će graditi Grad Trebinje i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), rekao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem.

Lokacija gradnje još nije poznata, ali znaju da to vjerovatno neće biti moguće u užem jezgru grada.

I ne samo to. Vizija vlasti je da u Trebinju otvore i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada te fakultet iz Istočnog Sarajeva.

Želja im je da domaći, ali i studenti iz regiona, studiraju u Trebinju te da tu i ostanu. Da bi im osigurali ostanak u ovom gradu, u Gradskoj upravi opet imaju viziju da će „određene kompanije iz tog sektora“ otvoriti firme i zaposliti svršene studente.

Gradonačelnik Ćurić kaže da za sve postoji dobra volja, ali i podrška predsjednika RS Milorada Dodika te premijera Radovana Viškovića.

Za premijera Viškovića sve ide svojim tokom – i nova bolnica, i aerodrom, i putevi. Bole ga riječi opozicije da se vlast prema Hercegovini odnosi maćehinski.

Kako kaže, za bolnicu se čeka izdavanje građevinske dozvole, koja će, prema njegovim riječima, biti gotova u narednim danima, pa će gradilište biti formirano do kraja mjeseca.

„Taj projekat ide svojim tokom. Mi smo već prošli mjesec  uplatili prvu ratu za izgradnju bolnice u Trebinju i mi ćemo svaki mjesec isplaćivati rate kako je ugovorom i predviđeno“, pohvalio se Višković, ne osvrćući se na grupu građana okupljenu oko „Pokreta za restituciju“ koja se protivi gradnji bolnice na izabranoj lokaciji.

Želimo da rješavamo ne samo obilaznice, već ćemo pokušati da riješimo i izlaz iz Hercegovine prema ostatku Republike Srpske, dodao je Višković.

Još je juče Dodik najavio izgradnju auto-puta od Trebinja prema Foči.

Bude li izlaze iz Hercegovine zadesila sudbina trebinjskih obilaznica, na ove projekte bi se moglo još dugo čekati.

Gradnja istočne obilaznice počela je, podsjetićemo, još 2012. godine.

Višković je poručio da će svi nivoi vlasti učiniti napore da pokušaju pronaći ozbiljnog investitora koji će u Trebinju da izgradi hotel sa pet zvjezdica.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da je sve dobro urađeno i da samo razmišljaju o tome šta će raditi dalje. Trebinje je uspješan koncept i to ne mogu da ospore ni manje objektivni ljudi, smatra Dodik.

Energetika, poljoprivreda i turizam biće okosnica razvoja.

„Trebinje je prije dest godina izgledalo kao sumorno mjesto u kome se samo razmišljalo kako otići. I dalje postoje oni koji žele da odu, ali jednako mislim da smo značajno zaustavili, razvojem ovog grada u svim elementima, takvo razmišljanje“, smatra Dodik.

Dodaje da malo pričamo o ljudima koji se vraćaju ovdje, a više o onima koji odlaze.

Dodik je danas u Trebinju otvorio i Samit energetike Trebinje 2023, koji će trajati do petka. Na otvaranju su govorili i premijer Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, te generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Novinarima je uskraćeno pravo da postave pitanja.

Nikolija Bjelica Škrivan

Direktportal

Komentar