Grad Trebinje
Republika Srpska

Propjevali: Vlasnici firmi otkrili kako su davali novac Zeljkoviću i Bojiću

Kako se uzimao novac za vrijeme vanrednog stanja u RS.

Jedan od odumnjičenih, direktor firme “Promeding” Dragan Dubravac rekao je tokom davanja izjave tužilaštvu da je saučesniku Slavku Bojiću direktoru firme “Prokontrol” dao 85.000 maraka, koje je zaradio tako što je enormno uvećavao cijene zaštitnih maski nabavljenih iz Kine, saznaje Srpskainfo. 

Inače, Dubravac je posvjedočio da je Bojić njegov dugogodišnji prijatelja koji mu je ponudio da firme “Prokontrol” i “Promeding” zaključe ugovor o koncesiji, jer je njegova firma registrovana za velepromet medicinskih sredstava kod Agencije za lijekove BiH.

Kako je naveo, Bojić mu je rekao na kojili iznos da napravi fakturu za maske i da mora da mu donese 85.000 KM. 

U isto vrijeme, i vlasnik turističke agencije “Travel 4 Fun” Saša Marković koji je takođe osumnjičen za učestvovanje u aferi oko korona ugovora je svjedočio da je Branislavu Zeljkoviću, smijenjenom direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, dao 250.000 maraka.

Marković je i opisao kako je Zeljkoviću donosio uzorke zaštitnih odijela nakon čega mu je od strane direktora Instuituta rečeno da mora da ih fakturiše na cijenu od 9 KM i da mu nakon završenog posla donese 250.000 KM u kešu, što je ovaj i učinio. 

Marković je izjavio da je jednom prilikom otišao kod Zeljkovića te mu saopštio da, zbog problema sa prevozom, ne može nabaviti zaštitnu opremu iz Kine, već iz BiH. Marković je pritom izjavio da je Zeljkoviću odnio i uzorak odijela.

Nešto kasnije, posvjedočio je Marković, telefonom ga je pozvao Zeljković da dođe u kancelariju u Institut.

“Kada sam otišao, Zeljković je na papiru napisao 9 KM x odijelo”, posvjedočio je Marković.

Kada ga je Marković, kako dalje tvrdi, pitao šta to znači, Zeljković mu je izjavio da očekuje taj iznos po svakom isporučenom odijelu.

Marković tvrdi da mu je Zeljković rekao da će mu javiti kada i gdje da donese novac.

Marković je izjavio da je prilikom svake isporuke Zeljkoviću davao novac, najmanje 20 puta, u različitim iznosima, od 5.000 do 25.000 maraka.

Kako saznaju “Nezavisne novine”, Marković tvrdi da je na taj način Zeljkoviću dao oko 250.000 maraka.

Inače, i Dubravac i Marković bi trebali da budu pušteni nakon obvih priznanja da se brane sa slobode. 

Republičko javno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora za Zeljkovića i Bojića, a odluku o tome donijeće Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjaluci nakon današnjeg ročišta koje je zakazano za 14 časova.

Podsjetimo, Branislav Zeljković direktor Instituta za javno zdravstvo RS osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja u dva odvojena slučaja.

Zeljković je prema navodima Republičkog javnog tužilaštva, privatnim firmama „Procontrol“ i „Travel for fun“ vlasništvo osumnjičenih Slavka Bojića i Saše Markovića obezbijedio zaradu od oko 790.000 maraka, a za koji je ujedno oštećen budžet Republike Srpske.