Grad Trebinje
Region

Prst u oko Željka Mitrovića cijeloj Srbiji

Iako je nakon masakra u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, te nakon početka protesta “Srbija protiv nasilja” koji su, između ostalih zahteva, tražili i ukidanje rijaliti programa, Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, rekao da prekida “Zadrugu”, ona se vraća snažnija nego ikada – i to samo dan nakon početka nove školske godine.

Pompezno najavljena nova sezona agresivnog rijaliti programa koji ove televizijske sezone donosi naziv „Elita“, služi kao prst u oko i podsmevanje celoj Srbiji koja je proteklih meseci oplakivala žrtve školske pucnjave, masovne pucnjave u Mladenovcu dan nakon, i sve većeg porasta nasilja u društvu.

Od svoje prve sezone, pre oko sedam godina, rijaliti program „Zadruga“ postepeno je postajao leglo nasilja, okupljanja ljudi sa margine koji prepričavaju svoje životne priče, otvoreno govore o tučama, ubijanjima, pucnjavama, prostituciji – a neretko smo svedočili i maltretiranju i fizičkom nasilju nad ženama, necenzurisanim scenama seksa, prevarama, bludu i razvratu, psovkama, pretnjama poput „videćeš šta će biti kada izađemo odavde“, ali smo gledali i osuđivane kriminalce poput Kristijana Golubovića i sličnih.

Najava Željka Mitrovića da 2. septembra, u subotu, počinje rijaliti „Zadruga 7“ pod nazivom “Elita” je sve što je potrebno znati o odnosu ove države prema tragedijama od kojih se još nismo oporavili. Jer, jedan od glavnih zahteva protesta je bio upravo to da se zaustave rijaliti programi koji promovišu nasilje i čine ga prihvatljivim.

U jednom trenutku je Mitrović rekao da će njegov rijaliti biti „ukinut“, da bi samo desetak dana kasnije, gostujući u emisiji „Hit Tvit“, rekao da će ipak biti „prekinut“, a potom nastavljen punom parom.

„Inače smo već nekoliko dana razmišljali o tome da li je primerenije da se taj serijal ugasi malo ranije. Ali, vrlo sam bio precizan i rekao da će biti prekinut, a ne ukinut“, rekao je Mitrović.

Međutim, vlasnik Pink televizije je sam prethodno napisao na Tviteru da će rijaliti program „Zadruga“ biti ukinut na molbu predsednika.

„Na preporuku Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, doneo sam odluku da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od desetak dana, ukinem rijaliti program ‘Zadruga’. Verujem da je jedinstvo Srbije i procena Predsednika Republike, važnija od svake vrste interesa Pinka i mog ličnog interesa“, napisao je Mitrović ranije na Tviteru.

Kazao je tada u emsiji da će nastavak serijala tog rijaliti programa, koji je ranije najavio za jesen, biti izmenjen i da će vreme odloženog emitovanja biti povećano na između dva i četiri minuta kako bi mogao da „udari bip“ na sve psovke, kako je zakonom i predviđeno.

Kako piše na sajtu „Pinka“, citiramo – „U Šimanovcima uveliko traju radovi na potpunom preuređenju luksuznog kompleksa, čitavog grada u kom će narednih meseci živeti učesnici rijalitija ‘Elita’, a radove lično nagledaju vlasnici ‘Pinka’ Željko i Milica Mitrović, koji ništa ne prepuštaju slučaju, već su uključeni u svaki segment rada na ovom projektu kojim planiraju da ispišu televizijsku istoriju i osvoje nova svetska priznanja’“.

Imena „Elite“ nisu u potpunosti poznata. Do sada su objavljeni samo pojedini učesnici – Milena Kačavenda, Marko Đedović, Mensur Ajdarpašić.

Pomenuta imena već su poznata tabloidima, uglavnom zbog skandala, ili prethodnih učestvovanja u ovom rijaliti programu.

Protesti u Srbiji stavili rijalitije u vrh političkih agendi

Od psovki, pretnji i uvreda na nacionalnoj i verskoj osnovi, preko tuče i partnerskog nasilja – rijaliti program je leglo prostakluka čija se zabrana traži na masovnim protestima, organizovanim nakon dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 ljudi. Razvijeni su i transparenti sa imenima medija za koje demonstranti poručuju da promovišu govor mržnje i nasilje – Hepi i televizija Pink.

Kako je pisao „Radio Slobodna Evropa“ u maju ove godine, rijaliti program „Zadruga“ se do sada u šest sezona emitivao na televiziji Pink od 2017. godine. Ta privatna televizija, u vlasništvu Željka Mitrovića, ima nacionalnu frekvenciju. Više desetina učesnika ugovorom je obavezano da mesece provodi na imanju Vojvodini, u vlasništvu televizije Pink.

Publika može da ih prati 24 časa i glasa za svoje favorite – ko „ispada“, a ko ostaje u rijalitiju i osvaja nagradu vrednu više desetina hiljada evra. U toku dana, scene nasilja su u televizijskom programu zamagljene, a psovke cenzurisane. Posle ponoći, sve ide u etar.

Publika je mogla da vidi i slučajeve tuča i napada, a reagovalo je i obezbeđenje, razdvajajući učesnike. Među likovima prethodne, šeste sezone „Zadruge“, su i osuđenici za teška krivična dela, poput Zvezdana Slavnića, koji je u Srbiji služio kaznu za ubistvo i trgovinu narkoticima, dok je u Švajcarskoj bio u zatvoru zbog oružane pljačke. Žrtve njegovog verbalnog, ali i fizičkog nasilja u rijalitiju bile su i njegova bivša vanbračna supruga Ana Ćurčić i emotivna partnerka iz „Zadruge“ Anđela Đuričić.

Među učesnicima ove sezone „Zadruge“ bio je i Aleksandar Golubović, javnosti poznat pod imenom Kristijan. Više puta je u Srbiji služio zatvorske kazne zbog teških krivičnih dela, kao što su trgovina drogom i nelegalno držanje oružja. U prethodnoj sezoni, odnosno, petoj sezoni, javnost je mogla da vidi kako davi partnerku – nakon njegovog čupanja i hvatanja za vrat, devojka je pala na pod.

Foto: Printscreen/YouTube/Zadruga Official

Sve je dostupno i na kanalu „Zadruge“ na Jutjubu, koji ima preko 2,1 miliona pratilaca. Na njemu je objavljeno oko 145 hiljada video snimaka koji zajedno imaju preko 12 milijardi pregleda. Najgledaniji su upravo oni sa scenama nasilja.

NOVA.RS

Komentar