Grad Trebinje
Ostali sportovi

Pudar: Bronzana medalja je kruna godine

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar iz Mostara, osvajačica Bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju, izjavila je na pres-konferenciji da je takmičenje bilo fenomenalno, kruna godine, a rezultat – medalja kojom se veoma ponosi.

– Neke stvari su možda mogle biti i malo bolje – kazala je skromno ova sportistkinja, inače veoma zadovoljna jer je za nju bio fenomenalan osjećaj naći se na pobjedničkom postolju.

Zahvalna je za podršku na koju je naišla i po povratku u domovinu.

Njena trenerica Alena Ćemalović, kao i predsjednik Laninog plivačkog kluba “Orka” iz Mostara Damir Đedović, na pres-konferenciji su naglasili potrebu izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru kako bi državna reprezentativka i drugi talentovani plivači imali odgovarajuće uvjete za trening a plivački sport zasluženu dimenziju.

Trenerica Ćemalović je navela da su ona i Lana, u ovoj godini provele 170 dana izvan Mostara, na takmičenjima i u pripremama, što je za mladu sportistkinju značilo mnogo odricanja, udaljenost od porodice i školskih obaveza. U idućoj godini slijede krupni izazovi, dodala je Ćemalović, evropska i svjetska prvenstva.

– Moramo imati osnovni uslov, a to je olimpijski bazen u Mostaru – ponovila je.

Prije finalne utrke na upravo održanom prvenstvu u Abu Dhabiju, u šest utrka koje je Lana prošla na takmičenjima od oktobra, rađeno je na unapređenju svih tehničkih i taktičkih elemenata kako bi finalna utrka bila onakva kakva je i bila.

Ćemalović kaže da su Lana Pudar i Iman Avdić budućnost ženskog plivačkog sporta. Naglašava da su bh. reprezentaciju činili dvoje seniora i dvoje juniora, odnosno uz Lanu podrškom bile kolege s iskustvom stečenim na ranijim takmičenjima.

Iskustvo u Abu Dhabiju je sasvim drugačije od dosadašnjih jer nije jednostavno takmičiti se u bazenu sa suparnicama od iskustva.  

Damir Đedović tvrdi da Sveučilište u Mostaru, odnosno univerzitetski bazen, održavaju plivanje u tom gradu. Naglašava da je Lana, iako djevojčica od 15 godina, donijela svjetsku seniorsku medalju u Bosnu i Hercegovinu.

Đedović naglašava da su stoga sada potrebni konkretni potezi a ne samo protokolarna podrška, “pa ćemo insistirati na izgradnji potrebnog bazena”. Zahvalan je za dosadašnju konkretnu podršku odgovornih, među njima i ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdića.

Lana Pudar osvojila je Bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju, u plivačkoj disciplini 200 metara delfin. Osvojila je i 7. mjesto na 100 metara.

Iz Abu Dhabija, gdje je upravo zabilježila još jedan historijski uspjeh bh. sporta, doputovala je večeras S ostalim članovima bh. reprezentacije u Sarajevo na Međunarodni aerodrom, gdje joj je po slijetanju aviona priređen srdačan doček i održana navedena pres-konferencija. Među onima koji su je dočekali bili su kantonalni ministar Samir Avdić i članovi gradske uprave Sarajeva.

Bronzanu medalju Lane Pudar sa Svjetskog prvenstva za seniore u malom bazenu, moderator na pres-konferenciji Vahidin Alihodžić, sportski komentator, nazvao je najvećim uspjehom plivačkog sporta u istoriji Bosne i Hercegovine.

VIJESTI.BA

Povezane vijesti

Pogledajte zlatnu trku Lane Pudar (Video)

admin

Crnogorci pišu o Pudar: Kćerka bivšeg golmana Sutjeske plivačko čudo iz Mostara

admin

Čudesna Lana Pudar ostvarila još jedan sjajan rezultat: Prvo mjesto u Turskoj, a četvrto u Evropi

admin

LANA PUDAR ZA ISTORIJU Talentovana Mostarka osvojila bronzu na Svjetskom prvenstvu

admin

Rađanje šampionke Lane Pudar: Fotografija koja priča priču

admin

Lana Pudar i Jovan Lekić: Državo, probudi se, čestitke nisu dovoljne

admin