Grad Trebinje
Region

Rama, Vučić i Zaev uputili poruku zemljama regiona

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijeri Albanije Edi Rama i Sjeverne Makedonije Zoran Zaev pozvali su druge zemlje u regionu da se pridruže inicijativi “Otvoreni Balkan”, a EU da u potpunosti podrži tu inicijativu.

Vrijeme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost – naveli su Vučić, Rama i Zaev u otvorenom pismu pred sastanak “Otvorenog Balkana” u Tirani početkom iduće sedmice.

Vučić, Rama, Zajev poručili su da je vrijeme da se sve nacije i narodi regiona udruže za bolju zajedničku budućnost, za budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve, budućnost koja prevazilazi sporove prošlosti i daje mladima nadu.

Iako inicijativa “Otvoreni Balkan” do sada obuhvata samo Srbiju, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, Rama, Vučić i Zaev ističu u pismu, koje su prenijeli mediji u Tirani, da je inicijativa bila i biće otvorena i za sve druge zemlje zapadnog Balkana.

Napominju da je region često optuživan da je “bure baruta” Evrope, ali da oni, kao odgovorni lideri, ne mogu dozvoliti da se ovaj region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi.

– Imamo svoje podjele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir. “Otvoreni Balkan` nije utješna nagrada umesto članstva u EU, već veliki korak ka tome – piše u otvorenom pismu.

Vučić, Rama, Zajev su još jednom pozvali sve svoje komšije da se okupe da svojim građanima ponude pogodnosti koje se nude građanima zemlja koje su se pridružile toj inicijativi.

– Kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, naša saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast kako bi život bio lakši za svakog od nas – poručili su oni u otvorenom pismu.

Rama, Vučić i Zaev podsjetili su da su neki evropski lideri i američka administracija već izrazili svoju podršku i da im na tome zahvaljuju, a ukazali su i da se sada mora ujednii cijela EU i u potpunosti podržati “Otvoreni Balkan”.

(Srna)