Grad Trebinje
Republika Srpska

Region smanjuje akcize na gorivo u BiH ne rade ništa

Dok zemlje u regionu zbog enorminih poskupljenja ograničavaju cijene goriva, u Bosni i Hercegovini se po tom pitanju ništa ne dešava. Ukidanje akciza ostalo je samo na riječima. Obećanja premijera Viškovića nisu se ostvarila. 

Poskupljenja na svim nivoima postala su nepodnošljiva svakodnevica. Zato su odgovorne zemlje, koje osluškuju potrebe građana, ograničile cijene goriva. Hrvatska i Crna gora smanjile su akcize, a Srbija je ograničila cijene ovog energenta. I umjesto da se ugledaju na njih, naši političari jaki su samo na riječima.

„Što znači da bi mi mogli već od prvog aprila, i to nije prvoaprilska šala, nego zaista činjenica, da imamo ukinjte akcize na naftu i naftne derivate, na naftu 30 feninga, na benzin 40 feninga. Šta nam to govori, da će u tom momentu cijene biti negdje blizu dvije marke po litri,i da će to sigurno privući jedan veći broj konzumenata iz okruženja u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je u martu premijer Radovan Višković.

Bajke Radovana Viškovića nisu se ostvarile. Prevencija neispunjenih obećanja je da idemo pješice i ne jadikujemo, kaže član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Njemu gorivo nije skupo, upitno je da li uopšte zna koliko košta, jer o tom vode računa njegovi vozači i budžet Srpske. Njega jedino brine gužva u saobraćaju. 

„Ako je to toliki udar, onda se prvo ugasi motor, jel tako, pa se ne vozi onoliko koliko se vozilo. Danas ne možete da uđete ni u jedan naš grad, ni da izađete, niko nije pokušao da to uradi. Idite sad na ulaz i izaz u Banjaluku pa ćete vidjeti da u oba smijera, u obe trake, odnosno četiri trake su prepune. Ja ne tvrdim da oni to ne trebaju, ali ono što ne treba nemoj da jadikujete“, kazao je Dodik.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema nikakav plan za ublažavanje posljedica inflacije i krize. Vladajućoj eliti ne odgovara ukidanje akciza ili smanjenje PDV, tvrdi predsjednik SDS-a Mirko Šarović, te objašnjava zašto. 

„Zato što žele višak novca, jer je inflacija pa ima više novca u budžetu, jer država jedina profitira kad je inflacija, ona će imati više novca, oni ne žele to da podijele meni, vama, građanima kroz smanjenje akciza da bude jeftino gorivo, nego da uzmu novac i da ga onda oni dijele“ ističe Šarović.

Svaki put kada sipamo gorivo, treba da znamo zbog koga ga plaćamo skuplje, istiće predsjednik PDP-a Branislav Borenović. On tvrdi da je SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom zaustavio ukidanje akciza.

„Sramota! Svaki dan građani ove zemlje, i Republike Srpske i cijele Bosne i Hercegovine treba da znaju da su Milorad Dodik  i SNSD zaustavili ukidanje akciza u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i na taj način učinili najveću štetu vlastitom narodu. Svako ko danas i ko u prethodnih nekoliko mjeseci i ko sutra sipa gorivo, koje plaća 3,2 marke, 3,4 marke, 3,5 marke, 3,1 marku mora da zna da ga plaća pola marke više samo zato što je SNSD pod naredbom Milorada Dodika zaustavio ukidanje akciza“, kaže Borenović.

Veće cijene goriva mogle bi prouzrokovati smanjenje potrošnje, što će posljedično dovesti do pada privredne aktivnosti, ali i smanjenja priliva u budžet. Možda jedino to zaboli vladajuće pa da ipak razmisle o ukidanju akciza. 

(BN/D.Cvijić)

Komentar