Grad Trebinje
Republika Srpska

Republika Srpska NA SAMOM DNU U EVROPI po potrošnji električne energije, svi su nas davno prestigli

Republika Srpska je u samom dnu po potrošnji električne energije po glavi stanovnika u Evropi, a iza se nalaze Turska, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Albanija.

Po posljednjim statističkim podacima, potrošnja električne energije po glavi stanovnika u Srpskoj iznosi 3.731 megavat časova.

Primjera radi, potrošnja po glavi stanovnika u Hrvatskoj je nešto veća i iznosi 4.237 megavata, dok u Srbiji iznosi 4.801 megavata.

Potrošnja električne energije po glavi stanovnika u Sloveniji je mnogo veća i iznosi 7.143 megavata. Slovenija je inače u vrhu potrošnje električne energije po glavni stanovnika u Evropi i zauzima šesto mjesto.

Na prvom mestu je Finska u kojoj je potrošnja električne energije po glavi stanovnika čak 15.568 megavata.

Potreba za električnom energijom u Republici Srpskoj zadovoljava se proizvodnjom u domaćim elektranama, dok se višak električne energije izvozi.

Gotovo svu električnu energiju u Srpskoj proizvede “Elektroprivreda RS”, odnosno njenih pet proizvodnih preduzeća – dvije termoelektrane i tri hidroelektrane.

Postoji jedna privatna termoelektrana, te nekoliko mini privatnih hidroelektrana čije je učešće u ukupnoj proizvodnji električne energije zanemarivo.

Ukupna neto proizvodnja električne energije u 2020. godini iznosila je 7.375 gigavat časova. U strukturi ukupne neto proizvodnje termoelektrane su učestvovale sa 71,7 odsto, hidroelektrane sa 27,4 odsto, a ostali proizvođači sa 0,9 odsto.

Značajne prirodne resurse u Republici Srpskoj predstavljaju mrki ugalj i lignit. U odnosu na 2019. godinu proizvodnja uglja u 2020. godini veća je za 7,8 odsto.

Od ukupno raspoložive količine uglja u RS, oko 96 odsto troši se za proizvodnju energije, dok se ostatak koristi u širokoj potrošnji.

NAJJEFTINIJA STRUJA

Električna energija u Republici Srpskoj je najjeftinija u regionu za domaćinstva i privredu. – Kada su u pitanju domaćinstva u Republici Srpskoj, cijena je 25 evra po megavat času, dok privrednici plaćaju 39 evra po megavatu. U okruženju je cijena električne energije od 46 do 60 evra po megavat času za stanovništvo, a čak od 55 do 100 evra za privredu – poručuju iz „Elektroprivrede RS.“

Tijana Grujić/srpskainfo.com