Grad Trebinje
Republika Srpska

Rješenje na pomolu: Medicinski kiseonik spreman, čeka se odobrenje Alena Šeranića?

Kiseonik bi trebala isporučiti firma Messer

Problem snabdjevenosti bolnica u Srpskoj u medicinskim kiseonikom uskoro bi mogao biti riješen. Kako nam je kazao direktor Agencije za lijekove BiH, Aleksandar Zolak, novi isporučilac medicinskog kiseonika za potrebe zdravstvenih ustanova u RS-u mogla bi biti komapnija Messer koja odranije posjeduje dozvolu za uvoz i promet medicinskog kiseonika u BiH.

– Predstavnik kompanije Messer me je obavijestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu pet cisterni medicinskog kiseonika sedmično, plus jedan kamion medicinskog kiseonika u medicinskim bocama. Jedna cisterna ima kapacitet od oko 23 tone. Osim toga, prvih 150 boca sa isporučenim kiseonikom bi bile date na revers, jer je evidentno da u Republici Srpskoj nema dovoljno medicinskih boca, ako ih i ima uopšte. Navedene količine bi se uvozile iz Republike Hrvatske, te potom isporučivale u Banju Luku, kazao je Zolak za Oslobođenje.

Prema njegovim riječima, ove količine bi trebale biti dovoljne da zadovolje potrebe zdravstvih ustanova u Srpskoj.

– Uzimajući u obzir da je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova Republike Srpske oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbijeđene i dostupne. Predstavnika kompanije Messer sam zamolio da ovu informaciju proslijedi i ministru zdravlja Alenu Šeraniću, da bi on preduzeo potrebne radnje iz nadležnosti Ministarstva na čijem je čelu, dodao je Zolak.

Ovu informaciju smo pokušali dobiti i u komapniji Messer, ali do pisanja ovog teksta nismo dobili njihov odgovor. Također, kontaktirali smo i ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića, ali se ni on, kao ni osoba zadužena za odnose s javnošću nisu javljali na telefone, niti odgovarali na poruke.

Jedini do kojeg smo uspjeli doći bio je direktor UKC RS-a Vlado Đajić koji nam nije mogao potvrditi ovu informaciju, ali nam je kazao kako su iz Messera ranije poručili da mogu dostavljati 60 tona medicinskog kiseonika sedmično.

oslobođenje