Grad Trebinje
Region

Ruski IT gigant Jandeks otvara razvojni centar u Srbiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom globalne IT kompanije Jandeks (Yandex), koja je najavila otvaranje razvojnog centra te kompanije u Srbiji, u kojem će biti zaposleno više od 800 inženjera koji će raditi na najsavremenijim IT rešenjima, saopšteno je iz Vlade.

Na sastanku sa delegacijom Jandeksa, koju je predvodio šef odeljenja za međunarodnu politiku Maksim Kozlov, dogovoreno je da se nastave razgovori i unapredi saradnja u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da ta kompanija, pored kreiranja softvera, dodatno radi i u oblasti obrazovanja za IT.

Ana Brnabić je istakla u razgovoru da je Vlada otvorena za saradnju i spremna da pruži pomoć i podršku svetskim IT kompanijama koje otvaraju istraživačke centre u Srbiji i zapošljavaju IT stručnjake iz celog sveta.

Posle otvaranja razvojnog centra i predstavništva globalne kompanije Luxoft, najava otvaranja razvojnog centra Jandeksa i zapošljavanje internacionalnih IT stručnjaka je snažna podrška za naš privredni rast i stvaranje dodatne vrednosti, istakla je Ana Brnabić.

Podsetimo, veliki broj ruskih IT stručnjaka i kompanija se od početka invazije Moskve na Ukrajinu, odnosno uvođenja zapadnih sankcija Rusiji, preselio u Srbiju kako bi mogao da nastavi sa radom.

Komentar