Grad Trebinje
Hercegovina

Saborci i potomci oživjeli sjećanja na slavnu Nevesinjsku brigadu

Parastosom poginulim borcima, paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i druženjem bivših saboraca danas je obilježen Dan formiranja Osme hercegovačke motorizovane brigade. Pripadnici Nevesinjske brigade bili su poznati po herojskoj borbi, čojstvu i neviđenom junaštvu. Sastavljena od boraca iz Nevesinja, iz doline Neretve i jedne čete iz Bileće poznate pod nazivom Bilećki dobrovoljci – brigada je tokom rata stekla veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen je pomen za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Delegacije Opštinske boračke organizacije, opština Nevesinje i Istočni Mostar, Opštinske organizacije nestalih, Udruženja „Nasljeđe“, Ratnih veterana, Organizacije starješina Vojske RS i porodice Koprivica i Simonović iz Gacka položili su cvijeće kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu.

dan_brigade26.jpg (241 KB)

Vijenci su položeni i na Spomenik slavnom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću.

U Spomen sobi upaljene su svijeće i još jednom odata počast poginulim borcima.

Saborce je pozdravio predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac podsjećajući na ratni put Nevesinjske brigade. Podsjetio je i na najveće bitke koje je vodila ova vojna formacija, naglašavajući da su Mitrovdanske bitke upisane u najslavnije stranice srpske istorije.

‒ Ono što posebno možemo biti ponosni jeste činjenica da nijedan pripadnik Nevesinjske brigade nije optužen za ratni zločin, te je tako trajno ostala simbol časti i slobode ‒ istakao je Šipovac.

On je saborce pozvao na sabornost i jedinstvo ističući da i dalje traje borba za prava boračkih kategorija i očuvanje Republike Srpske.

dan_brigade38.jpg (155 KB)

‒ Nikad ne smijemo zaboraviti hrabra djela poginulih i ranjenih, treba da brinemo o njihovoj djeci i čuvamo dostojanstvo demobilisanih boraca ‒ poručio je Šipovac.

Na časnom i herojskom putu poginulo je 476 pripadnika Nevesinjske brigade i preko hiljadu je ranjeno. Za ratne i vojničke zasluge ova vojna formacija je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje dobila je „Orden Republike Srpske“ – najveće republičko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge prema državi, kao simbol borbe za čast i slobodu.