Grad Trebinje
Izdvojeno Trebinje

Šalju na čekanje zbog korone ili diskriminacije?

Dok koronavirus nemilosrdno utječe i na zdravlje ljudi i na ekonomiju, građani se snalaze kako znaju i umiju. Oni koji rade suočavaju se smanjenjem plata, ili pak radničkih prava.

Jedan od njih je i Jovan Knežević iz Trebinja:

“Ja radim od svoje 18. godine u Industiriji alata u Trebinju, zatražio sam samo ono što mi, koliko znam, po zakonu pripada, jer mi doprinosi nisu plaćeni u periodu od 1999. do 2011. godine. Rečeno mi je dana 4. 3. 2021. godine od strane direktorice Jovanke Uljarević, da razmislim hoću li povući tužbu za doprinose, inače će nakon što mi se uplate doprinosi za PIO RS, zaključiti radnu knjižicu. Pošto se ja taj dan nisam izjasnio hoću li povući tužbu, meni je odmah sutradan, dana 5. 3. uručeno rješenje da me šalju na čekanje, sa 50 % smanjenom platom”, kaže Knežević za N1.

Pravni zastupnici radnika SL IAT i ranije su vodili sudske sporove, za ovaj aktuelni kažu da je po srijedi nezakonit pritisak i diskriminacija radnika.

“Mi ćemo svakako o postupanju prema radniku obavijestiti Republičku inspekciju rada, podnijeti i krivičnu prijavu protiv zakonskog zastupnika SL IAT-a direktorice Jovanke Uljarević, koja je dakle radniku uputila prijetnju da tužbu povuče i preduzela radnje koje su nezakonite”, kaže advokat Dejana Pikula.

Iz prozvane firme, hercegovačkog giganta sa milionskim dugovima prema Poreskoj upravi RS kažu da od 2011. godine redovno izmiruju sve obaveze prema državi, povjeriocima i zaposlenima.

“SL IAT svim radnicima koji odlaze u penziju po rješenju iz PIO-a isti dan uplaćuje poreze i doprinose i povezuje radni staž. Za povezivanje radnog staža zaposlenima koji su ispunili uslov za penziju SL IAT uplatio je 8.000.000 KM.”

Ističu da je odnos prema radnicima i poslu u Industriji alata korektan i iskljucivo profesionalan.

Kada je u pitanju slučaj Jovana Kneževića priznaju da je poslat na čekanje zbog:

“Imenovani radnik je na plaćenom odsustvu-čekanju, a imajući u vidu razloge ekonomsko-finansijske i tehničko-tehnološke prirode, zbog nedostatka posla (s obzirom da je pandemija korone u jeku) i nedovoljnog angažovanja na radnom mjestu.”

Zvanični podaci Poreske uprave Republike Srpske govore da je SL IAT na kraju januara 2020. godine imala dug od 14.871.108 KM, čime su drugi najveći dužnik u područnom centru PURS Trebinje, odmah iza bolnice Foča.

Snežana Mitrović/N1