Grad Trebinje
Region

Sastanak ministara EU, rasprava i o situaciji u BiH

Situacija u BiH tema je današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU, najavljeno je iz EU.

Kako su naveli u saopštenju, BiH se suočava sa jednom od najdubljih političkih kriza od kraja oružanih sukoba 1995. godine.

Savjet je izrazio žaljenje zbog produžene političke krize u BiH, navedeno je na sajtu EU.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da u okviru priprema za ovaj sastanak telefonom razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sijarto je poručio da je politika sankcija propala i da samo podstiče neprijateljstvo.

“Ponovo smo potvrdili našu posvećenost teritorijalnom integritetu zemlje i poštovanje međunarodnih sporazuma, uključujući Dejtonski sporazum”, naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da trenutno ima dovoljno tenzija i da one više nisu potrebne, te da nastavlja da apeluje da EU ne prijeti sankcijama demokratski izabranim liderima na zapadnom Balkanu, već da se uključi u dijalog sa njima.

“Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo. Umjesto toga, evropske integracije zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i to će biti pravo rješenje”, naveo je Sijarto na svom “Fejsbuk” profilu.

Prema njegovim riječima, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su osnovni nacionalni interes za Mađarsku.

Visoki predstavnik EU za bezbjednost i spoljnu politiku Žozep Borelj pozvao je 11. februara sve lidere u BiH da nastave ozbiljan i smislen dijalog da bi se osiguralo dugoročno i održivo rješenje aktuelne političke krize u zemlji.

Ministri će danas razgovarati i o ruskom vojnom nagomilavanju nedaleko od Ukrajine i o evropskog bezbjednosnoj situaciji.

Jedna od tema biće i takozvana klimatska diplomatija, uz napomenu da se nijedna zemlja na može sama boriti protiv klimatskih promjena i da se upravo zato angažuje EU.

Rješavanje klimatskih promjena i podsticanje ambicioznih klimatskih mjera su u centru napora EU u spoljnim odnosima. Očekuje se da će Savjet usvojiti zaključke o klimatskoj diplomatiji.

(Srna)