Grad Trebinje
Bosna i Hercegovina

Savjet ministara ispunio samo jedno od 189 obećanja

Savket ministara BiH tokom dvije godine svog mandata nije provodilo značajnije aktivnosti na realizaciji više od polovine (108) datih obećanja od njih ukupno 189, dok je u potpunosti ispunilo samo jedno, i to u prvoj godini mandata. U progresu je ispunjavanje 12 obećanja, dok su određene aktivnosti provođene i u smjeru ispunjavanja još 66 obećanja, koja su dobila ocjenu “započeto”.

Ovo su pokazali rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja političkih partija na vlasti na nivou BiH, koji provodi Inicijativa Istinomjer.

Savjet ministara BiH formirano je 23. decembra 2019. godine od šest političkih partija, gotovo 15 mjeseci nakon održanih Opštih izbora u oktobru 2018. godine, i to: Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Demokratske fronte (DF), Saveza za bolju budućnost (SBB), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS). Početkom juna 2020. godine, Fahrudin Radončić, lider SBB-a, odstupio je s funkcije ministra sigurnosti BiH, čime je ova partija ostala bez pozicija u ovom tijelu izvršne vlasti, a vladajuću većinu napustio je nešto kasnije i DNS.

Istinomjer je tokom druge godine mandata Savjeta ministara BiH pratio ispunjenost obećanja četiri partije. Najviše obećanja na ovom nivou vlasti u svojim programima dali su SDA (89) i DF (87), dok su HDZ BiH (9) i SNSD (4) dali daleko manji broj obećanja.

Treba istaći i da SNSD nije imao program za Opšte izbore 2018. godine, te je njihova obećanja Istinomjer prikupio tokom izborne kampanje iz javnih istupa zvaničnika/ca ove stranke.

Najviše obećanja u oblasti ekonomije, ipak 53 bez ikakvih aktivnosti u prve dvije godine

Najveći broj obećanja odnosio se na oblast ekonomije, njih 82, a tokom dvije godine mandata, Savjet ministara BiH u ovoj oblasti na 53 obećanja nije provodilo nikakve aktivnosti u cilju njihove realizacije, dok su samo dva dobila ocjenu “u progresu”.

Radi se o obećanjima u vezi sa gradnjom Koridora Vc, kao i investicijama u infrastrukturu. Među 25 obećanja u ovoj oblasti koja su dobila ocjenu “započeto” mogu se izdvojiti ona koja se odnose na rast industrijske proizvodnje, rast izvoza, rast prosječnih plata, ali i na smanjenje broja nezaposlenih.

S druge strane, došlo je i do pada broja zaposlenih u odnosu na decembar 2019. godine, kada je formiran Savjet ministara BiH u aktuelnom sazivu. Takođe, s obzirom na činjenicu da državni budžet nije usvojen u 2021. godini, obećanje o porastu budžeta i fondova za minimalno 20% ocijenjeno je kao zaustavljeno.

U ovoj godini tek dvadesetak sjednica Vijeća ministara BiH

Savjet ministara BiH nakon dvije godine nije započelo aktivnosti na realizaciji čak 57% obećanja partija koje participiraju u vlasti na nivou BiH, a njih tek 7% ima veću vjerovatnoću ispunjenja do kraja mandata.

Na ovako loš rezultat najvišeg organa izvršne vlasti u zemlji svakako je uticala i blokada rada državnih institucija od, prvenstveno, SNSD-a, koji je dio vlasti. To se odrazilo i na aktivnosti Savjeta ministara BiH, koje je u 2021. godini održalo tek dvadesetak sjednica, a od početka mandata njih 45.

(N1)