Grad Trebinje
Region

Sberbank Europe AG potpisala ugovor o prodaji svojih banaka

Sberbank Europe AG je 3. novembra 2021. godine potpisala ugovor sa AIK Bankom a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranji Agri Europe Cyprus Limited, za prodaju svojih banaka u Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka), Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd) i Sloveniji (Sberbank banka d.d.), čija ukupna aktiva je 7,3 milijarde evra, posluju kroz 162 poslovnice i pružaju usluge za oko 600 hiljada klijenata (podaci iz 2020. godine).

Sberbank Europe AG odlučila je smanjiti svoje prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se fokusirala na ostala ključna tržišta i istražila nove poslovne modele. Sberbank CZ, a.s. iz Češke Republike ostaje u vlasništvu Sberbank Europe AG i nastavlja sa svojim sadašnjim poslovnim modelom.

Sa stanovišta Sberbank Europe AG, nakon detaljne analize i u poređenju sa drugim izvodljivim opcijama, transakcija sa AIK bankom, Gorenjskom bankom i Agri Europe Cyprus Limited, pokazala se najatraktivnijom.

Kupci imaju široko rasprostranjeno poslovno prisustvo u regionu kao i jasnu viziju budućeg razvoja, koja podržava dalji rast banaka i osigurava da klijenti i dalje dobijaju usluge visokog kvaliteta.

Zatvaranje transakcije podliježe odobrenjima domaćih i međunarodnih regulatora, kao i konkurencijskog vijeća, i očekuje se da bude izvršeno tokom 2022. godine.