Grad Trebinje
Republika Srpska

Sijarto: Mađarska će staviti veto ako EU pokuša uvesti sankcije Dodiku

Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je Bosna i Hercegovina tu u našoj blizini, očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni sigurnosni interes, istakao je

Ministar vanjskih poslova Mađarske Piter Sijarto (Peter Szijjarto) rekao je da će Mađarska staviti veto na eventualni prijedlog uvođenja sankcija članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. 

Kako je na svom službenom Facebook profilu napisao Sijarto, nova njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock), nedavno je zaprijetila sankcijama Miloradu Dodiku.

– Zabrinuti smo zbog ovakvih izjava, jer je Bosna i Hercegovina tu u našoj blizini, očuvanje stabilnosti i mira u zemlji je naš osnovni sigurnosni interes. Berlin je dalje, ali ne tako daleko da odatle nikada ne biste mogli letjeti do Banja Luke. Odletite i pregovarajte. Razgovarajte sa Srbima. Sa njima, a ne o njima. Možda će vam ovo pomoći da shvatite situaciju – napisao je Sijarto.

Dodao je da EU može uvesti sankcije protiv bilo koga samo jednoglasnom odlukom svih država članica.

– A samo da bude jasno, Mađarska neće dati svoju podršku nikakvim sankcijama lideru Srba u BiH Miloradu Dodiku. Ako postoji takav prijedlog, stavit ćemo veto na njega. Razgovor, a ne sankcije, to je ono o čemu bi se politika EU za Zapadni Balkan trebala baviti u budućnosti – naglasio je mađarski ministar.