Grad Trebinje
Hercegovina

Simbol Gacka: Zaštićeno i uređeno brdo Gat da bude turistički prepoznatljivo

Znamenito brdo Gat iznad Gacka zaštićeno je proglašenjem za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a restauracijom tvrđave, izgradnjom male crkve i spomenika u vidu krsta od 12 metara, opština planira da turistički afirmiše to istorijski i arheološki značajno mjesto.

Brdo Gat oduvijek je bilo simbol Gacka i na tom mjestu su 6. juna 1941. godine mještani gatačkih sela podigli ustanak za slobodu zbog čega je taj dan proglašen Danom opštine Gacko, istakli su iz te opštine.

Tim povodom se svake godine tradicionalno iznosi zastava na Gat, koji je u Drugom svjetskom ratu bio poprište mnogih borbi.

Skupština opštine Gacko, objavljeno je na zvaničnom sajtu opštine, nedavno je brdo Gat jednoglasno proglasila za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Cilj je da se zaštite arheološki i istorijski objekti i da se sačuva to mjesto koje, naveli su iz opštine, nijedna epoha od praistorije do novog doba nije mimoišla i ostavila bez uloge. Brdo Gat je od praistorije je bilo mjesto na kome su ljudi toga kraja živjeli, branili se i ginuli.

Odbornik Skupštine opštine Gacko Saša Nikolić rekao je da je konkretan povod za proglašenje brda Gat za kulturno dobro od izuzetnog značaja bio pokušaj izgradnje repetitora operatera mobilne telefonije na vrhu tog brda, uz jedan koji tamo već postoji.

– Uspjeli smo spriječiti uništenje lokacije na vrhu Gata, ali nas je to nagnalo da se angažujemo da se brdo institucionalno zaštiti, kako ponovo ne bi došli u istu situaciju – naglasio je Nikolić.

On je istakao da je jedan od prioriteta svakog civilizovanog društva njegovanje prirodne i kulturno-istorijske baštine i očuvanje za buduće generacije.

Iz opštine Gacko su najavili da je slijedi izmještanje postojećeg repetitora za mobilnu telefoniju, poslije čega će početi uređenje kompleksa i izgradnja spomenika, za koji je, ove godine na Dan opštine, a povodom 80 godina od ustanka, položen kamen temeljac.

– Na prijedlog jednog građanina, planirano je da to bude pravoslavni krst, koji će biti vidljiv iz daleka, visine 12 metara, kao 12 apostola, koji predstavljaju simbol stradanja. Na krstu će biti ispisano 10 božijih zapovijesti, u čast i slavu predaka koji su dali život za slobodu i krst časni – naveli su iz opštine Gacko.

U planu je i djelimično restauriranje bedema tvrđave i izgradnja male crkvice na Gatu, najavili su iz gatačke opštine.

Realizacijom tih projekata povećala bi se vrijednost tog lokaliteta koji bi mogao imati značajan turistički potencijal, posebno uvezivanjem sa drugim turističkim potencijalima Gacka, kao što je Stari Grad Ključ, etno muzej “Danići” i motel “Košuta”, naveli su iz opštine.

Osim istorijske vrijednosti, brdo Gat predstavlja i jedinstvenu prirodnu cjelinu, pogodnu za šetnju i odmor, sa izuzetnim pogledom na gatačku dolinu.

Iz opštine su podsjetili da je najveće uništenje arheoloških objekata na tom brdu učinjeno izgradnjom austrougarske tvrđave, 1882. godine, kada su nepovratno uništeni svi praistorijski i srednjovjekovni objekti, a materijal djelimično iskorišten za gradnju vojnog utvrđenja.

Austrougarski graditelji su tada na toj lokaciji pronašli više arheoloških artefakata iz rimskog perioda i mnogo fragmenata grnčarije iz raznih epoha.

SRNA