Grad Trebinje
Region

Sinod SPC smijenio Perovića sa mjesta rektora Cetinjske bogoslovije

Kako se navodi u odluci koju je potpisao predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda SPC i patrijarh srpski Porfirije, Perović će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) smijenio je rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića sa te dužnosti.

Kako se navodi u odluci koju je potpisao predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda SPC i patrijarh srpski Porfirije, Perović će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju.

U toj odluci se dodaje da će Perović dužnost rektora obavljati do 31. avgusta ove godine.

“S obzirom na trenutno stanje u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju, kao i određene negativne postupke njene uprave na koje je u svom izvještaju ukazao njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, član Svetog arhijerejskog sinoda za vođenje prosvjetnih poslova, poslije posjete učinjenoj ovoj školi (22. aprila) te shodno saglasnosti postignutoj u jednoj od ranijih sjednica Svetog arhiijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231 ustava SPC protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslvije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju sa 31. avgustom ove godine razriješiti svih dužnosti u ovoj školi i stavit ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju. Ovu našu prezidijalnu odluku prikazati u narednoj sjednici Svetog arhijerejskog sinoda”, navodi se u odluci koju je potpisao Porfirije.

vijesti.me