Grad Trebinje
Trebinje

Šipovac: Popusti za redovne platiše u tržišnom snabdijevanju

Preduzeće “Elektroprivreda Republike Srpske” ima najpovoljnije cijene tržišnog snabdijevanja u regionu, a još jedan dokaz brige o kupcima jeste i mogućnost popusta na cijenu energije za one koji redovno izmiruju obaveze, rekao je direktor direkcije za tržišno snabdijevanje ove firme Velibor Šipovac.

Šipovac je objasnio da su cijene tržišnog snabdijevanja u Federaciji BiH skuplje za oko 45 odsto, u Srbiji za 48 odsto, Crnoj Gori 54 odsto, a u Hrvatskoj za čak 80 odsto.

“Još jedan dokaz brige o kupcima jeste i naša poslovna politika snabdijevanja koja omogućava kupcima električne energije na tržišnom snabdijevanju popuste na cijenu energije ukoliko redovno izmiruju obaveze po računu za električnu energiju”, rekao je Šipovac novinarima.

On je pojasnio da su kupci električne energije u BiH kvalifikovani kupci i imaju pravo da slobodno biraju snabdjevača, a snabdijevanje krajnjih kupaca električnom energijom može da obavlja elektroenergetski subjekt koji ima odgovarajuću dozvolu izdatu od Regulatorne komisije.

Šipovac je dodao da je trenutno 18 licenciranih snabdjevača u BiH, a u skladu sa regulativom za veoma kratko vrijeme uspostavljena je Direkcija za snabdijevanje u Matičnom preduzeću.

On je rekao da su od 1. septembra 2019. godine po tržišnim principima preuzeli snabdijevanje od distributivnih preduzeća, kupce na naponskim nivoima 110, 35 i 10 kilovata, kao i kupce na naponskom nivou od 0,4 kilovata sa godišnjom potrošnjom većom od 35.000 kilovat-časova po mjernom mjestu, iz prve, druge, treće, šeste i sedme tarifne grupe, te javne rasvjete.

“Potpisani su ugovori, ispostavljen prvi račun bez greške i već od tada postali smo jedna od najvažnijih karika preduzeća. Kupcima obezbjeđujemo pouzdano, kvalitetno i najpovoljnije snabdijevanje električnom energijom, čime pravdamo ulogu vodećeg snabdjevača električnom energijom u Republici Srpskoj”, istakao je Šipovac.

On je podsjetio da je u 2020. godini učešće tržišnog snabdijevanja u ukupnoj potrošnji bilo 40 odsto /1,42 gigavat-časa/ za gotovo 4.000 kupaca na 5.300 mjernih mjesta.

Šipovac je naveo da su kupci kategorisani prema naponskim nivoima, a radi pravičnog odnosa kupci na visokom i srednjem naponu kategorisani su prema djelatnostima kojim se bave.

“Imamo 11 kategorija: industrijski potrošači više od pet gigavat-časova, zatim kategorije: trgovina i uslužne djelatnosti, javne ustanove, bolnice i vodovodi, poljoprivreda, saobraćaj i drugo. Na 0,4 kilovata naponskom nivou podjela je po tarifnim grupama”, rekao je Šipovac.

On je dodao da su ugovori o snabdijevanju standardizovani, u skladu sa pozitivnim pravom.

“Na visokom i srednjem naponu oni su na određeno vrijeme, a na niskom naponu su neograničenog trajanja, s tim što se u skladu sa regulativom mogu isti korigovati u pojedinim segmentima”, rekao je Šipovac.

Kada je riječ o računima za električnu energiju, Šipovac je naveo da se za svako mjerno mjesto izdaje poseban račun.

“Račun sadrži analitički prikaz naknade za isporučenu električnu energiju, što je i predmet ugovora kupca i snabdjevača, ali i ostalih naknada: prenosne ili distributivne mreže, naknade za obnovljive izvore, kao i zakonom propisane takse i poreze”, kaže Šipovac.

Šipovac je dodao da se na zvaničnom sajtu preduzeća “Elektroprivreda Republike Srpske” za kupce, kao i one koji to žele biti, nalaze sve informacije, obrasci i uputstva, kontakt podaci da bi jasno i transparentno bili o svemu informisani.

SRNA

Povezane vijesti

“Struja će biti sve skuplja ali POSTOJI NAČIN kako umanjiti račune”

admin

Radnicima u elektroenergetskom sektoru povećane plate

admin

Skoko: Poskupljenje struje biće čim prođu izbori

admin

Nema poskupljenja električne energije u Srpskoj

admin

“Nema štete po Elektroprivredu RS” Donesena odluka o dokapitalizaciji “Hidroelektrana na Trebišnjici”, na sjednici bio i Vukanović

admin

Zajednička komisija za koncesije BiH nije ni blizu odluke o HE “Buk Bijela”: Siguran samo datum sjednice

admin