Grad Trebinje
Izdvojeno Republika Srpska

Siromaštvo steže obruč oko Srpske: Većina penzionera ŽIVI U BIJEDI, mnogi radnici jedva preživljavaju

Platežna moć velike većine građana Srpske takva je da jedva mogu da zadovolje one najosnovnije životne potrebe, dok bilo šta drugo što izlazi iz okvira pukog preživljavanja sebi teško mogu da priušte.

Uteškom materijalnom položaju su ne samo nezaposleni, nego i gro zaposlenih, koji rade za plate kojima jedva mogu da se prehrane, te penzioneri o čijim je primanjima suvišno i govoriti.

Kako su potvrdili za Srpskainfo u Poreskoj upravi, od skoro 271.470 zaposlenih u RS, čak 117.000 zarađuje do 700 maraka. To znači da trošku hrane iz potrošačke korpe, koji košta 742 KM, ne može da doskoči skoro polovina radničke klase u Srpskoj. U martu je za minimalac od 520 KM i ispod ovog iznosa radilo 35.679 ili svaki osmi zaposleni, a prosečna plata san je za skoro dvije trećine cijelokupne zaposlene radne snage u Srpskoj.

U nezavidinijoj poziciji su i penzioneri, posebno oni koji mjesečno primaju od 208 do 416 KM, a kojih je, nažalost, najviše. U Fondu PIO RS rekli su za Srpskianfo da je u ovom rasponu penzija 123.737 korisnika, što je čak 45 odsto cjelokupne penzionerske populacije.

Sindikat

U Savezu sindikata RS naglašavaju da bi trebalo da onaj ko radi svojim primanjima može da obezbijedi pristojan život za sebe i svoju porodicu.

– Mi time u ovom trenutku, nažalost, ne možemo da se pohvalimo. Svako povećanje plata koje kao sindikat izborimo nedovoljno je da se od te zarade može živjeti. Razlog je to što imamo niske plate, što nam je sistem prilično haotičan, što imamo sivu ekonomiju, isplatu plata na ruke plate, što se ne poštuju zakoni koji su na snazi – kaže za Srpskainfo predsjednica ovog saveza Ranka Mišić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naglašava da trenutno, a u odnosu na potrošačku korpu, koja podrazumijeva izdatke za normalan život četvoročlane porodice, radnik koji prima najnižu platu ne može da obezbijedi ni prehrambene artikle.

– A da ne govorimo o bilo čemu drugom. Prosječna plata u RS obezbjeđuje tek polovinu prosječne potrošačke korpe – naglašava Mišićeva.

Prema podacima Saveza sindikata RS, potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u maju je koštala 1.930 KM, a prosječna plata bila je 981 KM. Najniže prosječne plate u ovom mjesecu isplaćene su u ugostiteljstvu – 690, građevinarstvu 703, trgovini – 749 KM.

Prosječna penzija u RS iznosi 405 KM i čini 41 odsto prosječne plate. 

Plaćaju cijenu izbora

Iz Udruženja penzonera RS upozoravaju da čak 70 odsto ove populacije živi na samoj ivici siromaštva ili su se već našli u bijedi. Naime, sve više korisnika javnih kuhinja upravo su penzioneri, koji svojim primanjima, kad poplaćaju ono najosnovnije, nemaju ni za dovoljno hrane, a kamoli šta drugo.

– U posebnom problemu su oni koji žive u gradovima, pa ne mogu ni malu bašticu da zasiju. Oni koji su u prigradskim područjima, i pod pretpostavkom da su iole dobrog zdravlja, mogu da proizvedu nešto hrane i tako malo poprave svoje osiromašene budžete – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog udruženja Slobodan Brdar.

Prema njegovim riječima, penzioneri koji su bolesni, pa moraju da kupuju više lijekova, teško imaju i za hranu.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Nedavno sam bio kod premijera i napomenuo da bi trebalo razmišljati o povećanju penzija, jer je došlo do poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica, koje ljude najviše kupuju. Po njegovoj reakciji vidim da je saglasan s tim, samo treba naći modul da vidimo kada i za koliko povećati penzije. Ovo stanje je neodrživo. Kad plati sve što treba i kupi lijekove, penzioneru ne ostane ništa. Međutim, upravo smo mi dali najveći doprinos ovakvoj situaciji, jer smo najurednije biračko tijelo. Mi smo izabrali to što imamo, a sad plaćamo cijenu – ogorčen je Brdar.

Uskraćeni za mnoge stavri

Pored potplaćenih radnika i siromašnih penzionera, u Srpskoj je i 77.455 nezaposlenih, a od ukupnog broja punoljetnih korisnika socijalne zaštite, oko 56.000, ili skoro svaki drugi, nema dovoljno prihoda za izdržavanje.

Podsetimo, ranije istraživanje Zavoda za statistiku RS pokazalo je da svako četvrto domaćinstavo ne može svaki drugi dan na jelovniku da ima mesni obrok, a da svako deveto nema adekvatno grijanje. Oko 75 odsto porodica u RS ne može sebi da priušti odlazak na sedmodnevni  odmor jednom godišnje, dok isto toliko njih nema ušteđevine da podnese iznenadni trošak od par stotina KM.

Podaci o ovim indikatorima materijalne uskraćenosti odnose se na 2015. godinu, ali se, ako je suditi po aktuelnim primanjima i troškovima života, situacija u međuvremenu nije promijenila nabolje.

Da građani imaju sve manje para na raspolaganju svjedoči i činjenica da u sve većoj mjeri kupujemo polovnu robu. Tako su se mnogi stanovnici odavno preorijentisali na oblačenje u „sekend hend“ radnjama, dok svoje domove sve češće opremamo korištenom bijelom tehnikom i namještajem, koji su kudikamo jeftiniji od novih.

Pored malih zarada, građani RS suočeni su sa gotovo svakodnevnim poskupljenjima. Kad je riječ o osnovnim životnim namirnicama, unazad godinu dana najviše je skočila cijena ulja, za 40 odsto. Od maja lane do maja ove godine gorivo je poskupilo za 30 odsto. Skočile su cijene i u pekarama i na pijacama, a računica udruženja potrošača pokazuje da je trošak kupovine na mjesečnom  nivou veći i do 20 KM.

ZA MJESEC ZARADIO 30 PROSJEČNIH PLATA

Za razliku od građana koji jedva krpe kraj s krajem, u Srpskoj ima i onih koji mjesečno zarade pravo bogatstvo.

Tako je 10 najplaćenijih radnika u Srpskoj, samo po osnovu jedne njihove plate u ovoj godini, ukupno zaradilo više od 200.000 KM.

Na prvom mjestu liste najvećih prijavljenih pojedinačnih neto primanja po osnovu radnog odnosa u Srpskoj, od januara do maja ove godine, našao se Banjalučanin koji je za mjesec dana zaradio nevjerovatnih 30.520 KM. Riječ je o radniku koji je zaposlen u sektoru stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti, potvrdili su za Srpskainfo u Poreskoj upravi RS.

Maja Radoja/srpskainfo.com

Povezane vijesti

TREBINJSKI PENZIONERI OGORČENI Povećanje penzija od 4 odsto ništa nam ne znači (Video)

admin

KARTICE ZA PENZIONERE od danas se mogu preuzeti u prodavnici “Treća dob”

admin

Otvorena prodavnica za penzionere, prva u regionu (Video)

admin

Otvorena prodavnica za penzionere, popust i do 50 odsto

admin