Grad Trebinje
Republika Srpska

“Sistem u BiH se POTPUNO RASPAO” Dodik poručuje da građani povodom 9. januara istaknu zastavu Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas sve građane Republike Srpske da povodom 9. januara – Dana Republike istaknu zastave Srpske na sva vidna mjesta u svojim kućama, balkonima, automobilima i da se okupe na mjestima gdje će se obilježavati 30 godina Republike.

Dodik je rekao da će 30 godina postojanja Republike Srpske biti obilježeno nizom manifestacija na kojima je potrebno da se obezbijedi učešće što većeg broja ljudi.

On je naglasio da će Srpska sačekati da se nakon praznika vrate ambasadori i svi koji su otputovali na godišnji odmor, pa će onda Narodna skupština donijeti zakone, koji će se sprovoditi.

– Nismo htjeli ovim danima, kada i drugi obilježavaju i proslavljaju važne praznike, kao što je katolički Božić, da idemo u parlament Republike Srpske, donosimo neke odluke i uznemiravamo one koji su, inače, uznemireni situacijom u BiH, a koji su sada otišli na neke destinacije provodeći godišnji odmor – istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je rekao da se potpuno raspao sistem u BiH, on ne funkcioniše i ne postoji, jer je mnogo nelegitimnih i neustavnih stvari, i mnogo toga što izaziva “jerez” muslimanske strane koja dnevno produkuje hiljade i hiljade neistinitih vijesti.

On je istakao da politički muslimani nisu pokazali nijedan korak da žele da razgovaraju.

Ova generacija može sačuvati BiH, naredna nema šanse

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nudi razgovor o svim aktuelnim problemima, te da smatra da ova generacija još ima šansu da očuva BiH i da je sljedeća neće imati.

– Ne tražim benefite samo za Republiku Srpsku. Želim dobro BiH i svim ljudima koji žive u njoj – rekao je Dodik na konferenici za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da je u BiH riječ o dva koncepta – jednog koji je unitaristički, koji zadire u promjenu Ustava i Dejtonskog sporazuma i drugog koji je u tome da očuva Dejtonski sporazum i Ustav BiH, koji bi bio zalog za očuvanje BiH.

– Prvi direktno ruši BiH, drugi je pokušava očuvati. Ja nemam entuzijazma da istrajavam na ovom drugom. Želim samo naša prava – ukazao je Dodik.

On je upitao – zašto Republika Srpska ne može da ima ono što je dobila i što je potpisano u Dejtonu, a zašto neko drugi može da ima više nego što Srbi imaju ili što im se daje.

– Sve su to pitanja o kojima se može staloženo da razgovara, ako neko hoće – naglasio je srpski član Predsjedništva.

Dodik se osvrnuo i na komentar člana Predsjedništva BiH Željka Komišića da će se sa njim obračunati, poručivši da Komšić ne smije da ode ni u jednu opštinu sa hrvatskom većinom.

Prema njegovim riječima, iza Komšića stoji samo Bakir Izetbegović i šaka muslimana da bi podvalili Hrvatima.

– Ne mogu da vjerujem da u bošnjačkom političkom tijelu i vrhu nema razumijevanja za poziciju drugog i manjeg, a da se toliko želi pribaviti pravo za sebe. To nigdje ne funkcioniše i neće ovdje funkcionisati – ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da ono što je međunarodna zajednica uradila sa Dejtonskim sporazumom ne ide njima u prilog.

– Ja razumijem posebno one koji su se obratili Americi, koji su nametali priču o tome i slali poruku kako su Srbi ispalili granatu na Markale. Komandant vojnih snaga UN je rekao da to nije tačno. Naravno da oni neće dopustiti da tu laž sruši Milorad Dodik. Ali, to će srušiti vrijeme i ono će pokazati da nisu bili u pravu – rekao je Dodik.

On je podsjetio i na vrijeme kada je otvarao pitanje o Markalama da međunarodna komisija to nikada nije uradila, već samo iznijela tvrdnje jedne strane, te i da se tražilo od nekadašnjeg Suda za ljudska prava izvještaj o stradanju Srba i da on nikada nije sačinjen.  

Ukoliko se kriza ne razriješi moguć raspad BiH

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ovo trenutak u kojem BiH mora tačno da zna šta ima pravo da radi i šta ne smije, odnosno da je, ukoliko se ova kriza ne razriješi, moguć raspad BiH i Republika Srpska će krenuti ka izlazu, u šta niko ne treba da sumnja.

On je dodao da to više ne mogu da spriječe ni oni sa “robusnim navodnim akcijama ili potezima vezano za sankcionisanje ili nešto slično”.

– Pozivam EU i zemlje EU da prestanu da nas smatraju ekperimentom i da pokušaju da dozvole neutralan okvir. Za početak, krenimo od Dejtonskog sporazuma i pokušajmo vidjeti šta je moguće u njemu prilagoditi da bi BiH mogla da bude funkcionalna, a šta mora, i da se jasno precizira kao obaveza entiteta – izjavio je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da treba zahvaliti ministru inostranih poslova Mađarske Peteru Sijartu, koji je rekao “razgovarajte sa svima, pa i sa Srbima u BiH, a ne o njima”.

– Ovo je prostor na kojem žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, oni su zasebne nacionalne i narodne i vjerske zajednice, oni su uvijek dominantno odlučivali o tome kako će izgledati ovaj prostor i kada su ratovali i u miru živjeli. Imali su konsenzus o nekim pitanjima i kada je međunarodna zajednica nametala globalni okvir za BiH, to je uvijek bio znak za novi sukob ili za novu destabilizaciju – istakao je Dodik.

Dodik je naveo da politički muslimani nisu pokušali da pokažu nijedan korak da žele da razgovaraju.

– Oni smatraju da ono što je taknuto-maknuto u njihovom interesu i da ne može o tome više ništa da se priča. To sigurno nije dobar način da se održi, čak i ako oni misle da imaju neku prednost. Uspjeli su da zgade BiH Republici Srpskoj, Srbima i Hrvatima i pokušavaju da od Republike Srpske naprave fantoma ili neku svadljivu organizaciju koja ne zna šta hoće, da ja ne znam šta radim i mnogo drugog što pokušavaju da plasiraju, što nije istina – izjavio je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska zna šta radi, da pokušava da obezbijedi svoje interese i da tu neće biti stajanja.

– Na tom putu moguće je da nećemo sve da ostvarimo, da nešto nećemo uspjeti u ovakvim okolnostima. Ovo je Balkan i na ovom prostoru djeluju velike sile koje nameću svoje interese i to znamo. Konfuznost te situacije, pogotovo od međunarodnih faktora dovedena je do vrhunca – naglasio je Dodik.

On je napomenuo da konfuziji u BiH doprinosi i situacija sa Kristijanom Šmitom koji je doveden u BiH bez odluke Savjeta bezbjednosti UN o postavljanju za visokog predstavnika.

– Biće interesantno gledati Šmita ako nešto poduzme, kako će se to završavati. On ne može ništa da učini, niti ćemo mi prihvatiti ijednu njegovu odluku. To bi bilo kao da prihvatimo da bilo koji turista koji dođe ovdje u BiH može da nametne zakon i da mi kažemo u redu. To se naravno neće desiti – istakao je Dodik.

On je dodao da će se u tom pogledu i odnositi prema tome.

– Nije dovoljno da SAD, Velika Britanija, Njemačka kažu da je on visoki predstavnik ako nema imenovanja od Savjeta bezbejdnosti, te odluke nema. Vidimo i razjarenost novog ministra inostranih poslova Njemačke (Analeni Baerbok) koja pokušava da se sada zbog toga obračuna sa Srbima i Republikom Srpskom, a pošto sam ja čije ime se najčešće pominje, onda i sa mnom – istakao je Dodik.

On je dodao da njemu to ne smeta, jer zna da je u pravu.

– Znam da je njemačko ignorisanje srpskih interesa na Balkanu uvijek išlo na štetu Srba, ali nije dio moralnog kapaciteta koji je Njemačka kapitalizovala, pogotovo, kroz prošli vijek. U svakom slučaju sam spreman da pružim sve informacije – istakao je Dodik.  

BiH se ne može održati na nasilju međunarodne zajednice

Svi moraju da razumiju da Republika Srpska ima mehanizme da donese sve potrebne odluke i nemoguće je održati BiH na nasilju međunarodne zajednice i arogancije koju muslimani kao većinski narod pokazuju prema dva druga naroda, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je poručio da bi među zvaničnicima u BiH razgovori trebali da traju konstantno i da ne bi trebalo da bude tabu tema.

– Sva pitanja koja je bošnjački narod htio da stavi na dnevni red bila su na dnevnom redu, ali sada je to mehanizam odbrane koji ide za tim da se napada onaj ko inicira razgovore, krivi se za rat, krivi se za neko buduće nasilje i koriste mehanizme propagandnog i psihološkog djelovanja – rekao je Dodik na konferenciji za novinarima u Istočnom Sarajevu.

Uz napomenu da muslimani “ostaju zadovoljni zato što su nekoga navodno skršili”, Dodik je istakao da ovoga puta Srbe neće “skršiti”, jer imaju instrumentalne mogućnosti da se brane, dok Hrvati gotovo da i nemaju.

– Hrvati su zato dovedeni u poziciju da se sa stanovišta muslimana-Bošnjaka tretiraju kao marginalna grupa koja nema pravo da odlučuje i oni pokušavaju sve da to učiniti na drugim instancama – napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da postoji problem koji traje u Federaciji BiH već 10 ili 12 godina koji se odnosi na presudu “Sejdić i Finci”, koji ne mogu nikako da riješe.

– Nisu (to riješili) u prvom naletu kada se o tome razgovaralo, nisu ni sada, a onda kažu da je kriva Republika Srpska što napuštamo pregovore. Oni to napuštaju iz svog interesa da Hrvatima ne daju status konstitutivnog naroda. Ova BiH ne može da funkcioniše ako nema statusa konstitutivnih naroda – poručio je Dodik.

Dodik je dodao da konstitutivni narod znači da su ravnopravni i da to nema nikakve veze sa brojem.

– Grupa ljudi koja ima obilježje naroda nema veze sa brojem i nema veze da li ih je 100 miliona ili ih je 140.000. Prava konstitutivnih naroda su uvijek ista – napomenuo je Dodik.

Dodik je istakao da nema nijednog nacionalnog pokreta koji ne želi nacionalnu državu, te da to, takođe, želi i muslimanski pokret.

– Zašto bi onda našem nacionalnom pokretu i hrvatskom nacionalnom pokretu danas branili da ima svoju nacionalnu državu?! Šta smo to mi dobili da živimo u ovakvoj BiH – zapitao je Dodik.

On je dodao da su mu neki zvaničnici međunarodne zajednice govorili da Zapad ne smije da ostavi na tlu Evrope muslimansku državu, a da je već neke stvorio.

– Zašto se boje muslimana u BiH ako smatraju da su evropski narod – pita Dodik.

On je rekao da su muslimani u BiH dobar narod i da nema nikakve mržnje ni animoziteta prema njima, ali da se kao predstavnik srpskog konstitutivnog naroda bori za njihova prava, bez želje da ugrozi pozicije muslimana.

– Problem je ekspanzija muslimana koji žele da druga dva naroda stjeraju u ćošak i da budu manjina, a da oni upravljaju i da nam daju mrvice. Te mrvice smo gledali 500 godina – istakao je Dodik.