Grad Trebinje
Hercegovina

Skupština u Bileći pred raspuštanjem: Hercegovačka opština na korak od političke blokade

Nakon manje od godinu dana primirja u Bileći je uzavrela politička scena, a sjednica Skupštine opštine nije održana skoro tri mjeseca.

Skupštini prijeti raspuštanje ukoliko se u zakonskom roku od tri mjeseca ne održi sjednica.

Problem je skupštinska većina, a neslaganja unutar vladajuće koalicije, okupljene oko SDS, nastalo je zbog izbora članova opštinske izborne komisije. Nezvanično, riječ je o nezadovoljstvu odbornika SRS “Dr Vojislav Šešelj” i Ujedinjene Srpske, koji smatraju da koalicioni dogovor nije ispoštovan.

Predsjednik bilećkih radikala i jedan od odbornika s najdužim stažom u bilećkoj Skupštini, u toku koga je bio i pozicija i opozicija, Dražen Dunđer, u saopštenju ove stranke dostavljenom Radio Bileći, upitao se da li je potrebno da neko bude član SDS da bi imao privilegiju da mu se isplaćuju odbornički dodaci.

Kako tvrdi u ovom saopštenju, odbornički dodaci, osim pojedincima iz SDS, nisu isplaćeni za devet mjeseci.

– Jasno je da dijelite radnike opštine na građane prvog, drugog i trećeg reda kada dijelite plate. To nam je jasno da je prioritet da u opštini prvo platu dobiju Tito i Jovanka, a za ostale radnike i nije vas briga. Ali sada je praksa, kada su i odbornici u pitanju, da i odbornički dodatak može da dobije odbornik SDS, a ostali moraju da tuže da bi ostvarili svoje pravo. Pozivam sve odbornike kojima nije isplaćen odbornički dodatak da svoje pravo potraže na sudu. Pozivam i sve radnike opštine Bileća i drugih javnih preduzeća da za svaku svoju neizmirenu platu i sve obaveze koje opština ima prema njima tuže opštinu, jer je to jedini način da mogu ostvariti svoja prava – naveo je on u saopštenju.

Dunđer smatra da načelnik Veselin Vujović želi da iseli sve Bilećane, osim, kako kaže “male šačice jada SDS”.

Načelnik Vujović za Srpskainfo kaže da je jasno da u ovom momentu ne postoji skupštinska većina, jer da neko ima 10 potrebnih ruku zatražio bi održavanje sjednice Skupštine opštine.

On prizanje da se odbornički dodaci ne isplaćuju redovno, pošto nema dovoljno novca u opštinskom budžetu.

– Na sastanku skupštinske većine predlagano je da se odbornici odreknu dodatka ali Dunđer nije pristao – ističe Vujović.

Dodaje da mu nije stalo da po svaku cijenu ostane na poziciji načelnika, ali da će, dok je na toj funkciji, raditi u interesu svih Bilećana.

U najvećoj opozicionoj partiji, bilećkom SNSD, potvrdili su da očekuju da će ponovo formirati skupštinsku većinu.

Bileća je proteklih godina postala poznata po sjednicama Skupštine opštine koje nisu ličile na ozbiljan rad onih kojima su građani dali povjerenje. Najčešći akter bio je odbornik SRS “Dr Vojislav Šešelj”, Dražen Dunđer. Nekoliko puta se mijenjala i skupštinska većina, a budžeti su se usvajali u zadnjem momentu, nakon višemjesečnog privremenog finansiranja. Bivši načelnik Miljan Aleksić najavio je da će se povući sa funkcije posljednje godine mandata, što nije učinio.

ANASTASIJA ALEKSIĆ REKORDER

Nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora u skupštinske klupe sjela je Anastasija Aleksić (SNSD), koja je oborila rekord po broju glasova birača u ovoj hercegovačkoj opštini. Za kćerku Miljana Aleksića glasalo je više od 1.100 Bilećana.

Veselin Vujović je nakon dolaska na mjesto prvog čovjeka Bileće, u januaru ove godine, rekao da je zatekao dug opštine oko 19,5 miliona KM, kao i veliki višak zaposlenih.

Srpskainfo