Grad Trebinje
Republika Srpska

Slijedi štrajk u Šumskim gazdinstvima u Srpskoj

Šumsko gazdinstvo (ŠG) “Romanija” Sokolac i Šumska uprava (ŠU) “Istočni Stari grad” održaće sutra štrajk upozorenja, u trajanju od jedan čas, jer Uprava “Šuma Republike Srpske” ne želi da im poveća cijenu rada i druga primanja. Nezadovoljni su i u drugim gazdinstvima zbog toga što Uprava ignoriše njihove zahtjeve, te se takođe spremaju na štrajk koji će organizovati u idućima danima, saznaje portal CAPITAL.

“Štrajk upozorenja trajaće od sedam do osam časova na radnim mjestima, nakon što Uprava “Šuma Republike Srpske” nije ispoštovala zahtjeve Jedinstvene udružene sindikalne organizacije, kao većinke sindikalne organizacije u javnom preduzeću, koji se tiču povećanja cijene rada i drugih primanja”, saopšteno je Saveza sindikata Republike Srpske.

Zahtjevi navedene sindikalne organizacije su da se cijena rada za period oktobar – decembar 2021. godine poveća na 150 KM, zatim da se poveća jedinstvena cijena rada na nivou Javnog preduzeća “Šume RS” na 150 KM u Kolektivnom ugovoru za period 2022 – do važenja Kolektivnog ugovora.

“Uprava Javnog preduzeća se od juna ove godine, od kada Jedinstvena sindikalna organizacija intezivno traži pregovore, oglušila na svaki naš zahtjev”, istakli su iz Sindikata.

Podsjećamo, Jedinstvena udružena sindikalna organizacija “Šuma RS” zahtijeva od Uprave tog preduzeća da počnu pregovori oko povećanja cijene rada i drugih primanja koja se odnose na topli obrok, regres, nabavku kvalitetne HTZ opreme i odobrenje novčanih sredstava za organizovanje radničkih sportskih igara, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik te sindikalne organizacije Dušan Marković.

CAPITAL: Svjetlana Š.