Grad Trebinje
Region

Srpski i crnogorski klanovi u fokusu: Pokrenuta najveća kriminalistička operacija “Ahilej”

Prije skoro dvije godine u Austriji je pokrenuta najveća kriminalistička istraga koja je ikada postojala u toj zemlji, operacija Ahilej.

Dešifrovani su kriptovani razgovori putem mobilnih telefona, a istraga je, između ostalog, obuhvatila trgovinu drogom, mučenja i naručena ubistva, prenosi Blic.

Danijel Lihteneger jedan od glavnih inspektora koji se bavi narkoticima u Federalnoj kancelariji kriminalističke policije, objasnio je:

– Govorimo o slomljenim kostima, mučenju, zlostavljanju, ubistvu, de fakto pogubljenjima, uključujući uklanjanje raznih udova… To se dešava usred Evrope. I ne želim da isključim da se to dogodilo i u Beču – kazao je inspektor.

U Austriji je na tome radilo oko 15 istražitelja iz Federalne kancelarije kriminalističke policije i još na desetine drugih.

Oni su analizirali razgovore, fotografije i video snimke više od 10.000 ljudi i oko 50 organizovanih kriminalnih udruženja povezanih sa Austrijom. U fokusu su srpski i crnogorski klanovi.

Lihteneger je naveo da je Austrija predstavljala mjesto povlačenja i pregovora ovih klanova. Mučenja i ubistva na Balkanu su uglavnom dio ratova kriminalnih bandi i akcija za kažnjavanje. Navodni broj tri iz kavačkog klana je, prema pisanju austrijskog medija, 34-godišnjak sa nadimkom Dekster i on se smatra posebno brutalnim.

– U suštini, on je optužen da je naložio osam ubistava – kaže Lihteneger.

Dekster je bio jedan od ukupno 81 osobe uhapšene u Austriji u junu 2021. godine, u okviru druge međunarodne policijske operacije. Prva presuda protiv njega je bila na 11 godina zatvora, a advokat Verner Tomanek najavio je žalbu.

– Količina podataka, odnosno ogromne količine podataka, su i blagoslov i prokletstvo. Prokletstvo, jer je to povezano sa resursima. To znači da nam treba još deset godina. Ovo je jednostavno najveći kompleks krivičnih istraga u Austriji koji je ikada postojao – rekao je Lihteneger.

Ukupne zatvorske kazne izrečene kao rezultat operacije Ahilej, do sada, iznose više od 200 godina.

Komentar