Grad Trebinje
Hercegovina

Šta će biti sa gradnjom HE “Buk Bijela”: Ako se Komisija ne dogovori, prelomiće Ustavni sud BiH

Ukoliko Zajednička komisija za koncesije do kraja mjeseca ne nađe rješenje za problem koncesija na Drini, Ustavni sud BiH mogao bi sam da donese konačnu odluku o gradnji Hidroelektrane „Buk Bijela“.

Po svemu sudeći, to i jeste scenario.

Sagovornici Srpskainfo upućeni u ovu tematiku smatraju da je bošnjačkim članovima Zajedničke komisije postalo jasno da bi većinski stav te komisije bio mnogo povoljniji za Republiku Srpsku od stava Ustavnog suda BiH, zbog čega idu sa opstrukcijama.

Naime, član Zajedničke komisije, Mensur Šehagić, pokrenuo je upravni spor pred Sudom BiH uz obrazloženje da je njen sastav neadekvatan jer ne odražava nacionalni, teritorijalni i stručni kriterijum.

Zajednička komisija se formira od komisija za koncesije RS i BiH, ali je problem što komisija na nivou BiH nije kompletna, niti će uskoro biti, jer je izbor njenih novih članova vraćen na početak. 

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 16. jula ove godine dao rok od najviše tri mjeseca Zajedničkoj komisiji da riješi spor oko koncesija između RS i BiH. U odnosu na dan odluke, rok ističe 16. oktobra, ali se računa u odnosu na dan dostavljanja odluke Komisiji.

Šta će se desiti nakon toga, jer je očigledno da Zajednička komisija neće ispoštovati rok? Registrar Ustavnog suda BiH, Zvonko Mijan, kaže da je teško reći šta slijedi nakon isteka roka, ali upućuje na odluku u kojoj je Ustavni sud BiH naznačio dalje korake.

– Ustavni sud zadržava pravo da nastavi postupak, to je sve što je rekao. I niko od nas ne može da kaže ništa više osim onoga što je tamo napisano – kaže Mijan.

Preciznije, u Odluci piše da je US BiH „ostavio odgovarajući rok za rješavanje spora od najduže tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke Komisiji za koncesije BiH u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije“.

– Iz ovog razloga, Ustavni sud je odložio dalje postupanje po ovom dijelu zahteva „sine die“ do donošenja odluke od strane navedene komisije – piše u Odluci.

Predsjednica Komisije za koncesije RS, Maja Šuput, kaže da su tri člana te komisije dobila rješenja o imenovanju u sastav Zajedničke komsije za rješavanje spornih pitanja između BiH i Srpske, te samim tim potvrdili svoje učešće u radu. Kada je u pitanju stanje na terenu, uputila nas je na Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS.

Međutim, za sada iz tog ministarstva, kao ni iz Elektroprivrede RS, nismo dobili odgovore na pitanja šta se trenutno dešava na gradilištu HE „Buk Bijela“ za koju su u maju kamen temeljac postavili premijeri Srpske i Srbije, budući da se gradi zajedničkim snagama.

FOTO: HES "GORNJA DRINA" D.O.O. FOČA
FOTO: HES “GORNJA DRINA” D.O.O. FOČA

Naš izvor iz ERS kaže da su na gradilištu u Foči u toku pripremni radovi za gradnju HE, a to znači gradnja objekata za smještaj i ishanu radnika, puteva…

– Bilo bi suludo da neko sve zaustavi, sada kada se počelo i kada je obezbijeđen novac za gradnju. BiH i Federacija nemaju nikakve veze s ovim jer se HE gradi daleko od granice BiH i Srbije i isključivo na teritoriji Srpske. To bi bilo isto kao kada bi neko problematizovao gradnju takvog objekta na Vrbasu u Banjaluci, ili kada bi RS imala nešto protiv gradnje hidroelektrane u FBiH – kaže naš sagovornik.

Podsjećamo, apelaciju Ustavnom sudu BiH podnijeli su poslanici iz Federacije u Predstavničkom domu BiH. Sud je odlučio da postoji spor između Srpske i BiH, ali za sada nije udovoljio zahtjevu poslanika da zabrani gradnju hidroelektrana, od kojih je “Buk Bijela” prva.

KOŠARAC PONIŠTIO KONKURS

U međuvremenu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac donio je Odluku o poništenju Konkursa za izbor i imenovanje sedam članova Komisije za koncesije BiH. U tom ministarsvu je za Srpskainfo rečeno da je konkurs poništen nakon što je Konkursna komisija, uvidom u pristigle prijave, utrdila da nije primljena nijedna prijava čiji je podnosilac sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH. – Imenovanje članova Komisije za koncesije BiH bez člana sa područja Brčko distrikta BiH bilo u suprotnosti sa Zakonom o koncesijama BiH, te u suprotnosti sa Rješenjem o imenovanju Komisije za izbor i imenovanje sedam članova Komisije za koncesije BiH – kažu u ministarsvu i dodaju da će ponovo raspisati konkurs kada se steknu uslovi za to.

Slobodan Popadić/srpskainfo.com