Grad Trebinje
Republika Srpska

“Šta je babi milo, to joj se i snilo” Ovako je opozicija komentarisala Dodikovu izjavu o podršci građana SNSD

Izjava lidera SNSD, Milorada Dodika kako ta stranka uživa veću podršku građana nego svi opozicionari zajedno, izazvala je oštre reakcije među opozicijom, koja mu poručuje da će imati priliku da to dokaže i na izborima.

Dodik je, naime, nakon jučerašnje sjednice Izvršnog komiteta stranke rekao da istraživanja stavova građana pokazuju da bi 34,9 odsto onih koji bi izašli na izbore glasalo za SNSD, dok bi sve stranke opozicije zajedno dobile 28 odsto glasova.

– Kada tome dodate naše kaolicione partnere, čiji kapacitet nije mali, jasno je da idemo ka odličnom rezultatu – poručio je Dodik.

Njegova izjava odmah je izazvala oštre reakcije opozicije, a lider DNS, Nenad Nešić mu je kratko poručio: „što je babi milo, to joj se i snilo“.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– On bi zaista volio da SNSD ima tu podršku o kojoj priča. Međutim, poručio bih mu da izađe iz svojih crnih limuzina među narod, da obiđe ljude i čuje šta misle i govore o njemu i njegovoj stranci. Vjerujem da bi mu se ti snovi koje ima, odmah razbili – istakao je Nešić za Srpskainfo.

On tvrdi da SNSD u ovom trenutku ima znatno manju podršku od te koju pominje Dodik. Nešić kaže da ne zna na osnovu čijih istraživanja je došao do tog procenta od 34,9 odsto.

– Volio bih da to prezentuje narodu i da kaže na kom uzorku je urađeno to istraživanje i da jednom bude transparentan, a ne da nam stalno nudi poluinformacije – istakao je Nešić.

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Davor Šešić ističe da su se do sada u praksi istraživanja najčešće koristila za dizanje morala članstva stranke koja radi ta istraživanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Uglavnom stranka koja radi istraživanje ima dobru prolaznost ili podršku među građanima, pa bih na taj način posmatrao Dodikovu izjavu – ističe Šešić za Srpskainfo.

On kaže da stranke koje imaju veliku popularnost nemaju potrebu da to prezentuju već gledaju da dođu izbori i da to pretvore u glasove.

– Uvjeren sam da je to samo još jedna u nizu propagandi koje su tek počele, i koje će se koristiti kao argument i u narednom periodu iz svih stranaka koje budu učestvovale na izborima – zaključuje Šešić.

Slično mišljenje dijeli i poslanik Nebojša Vukanović koji ističe da kada neko prezentuje neko istraživanje onda otkrije i ko ga je radio, na kom uzorku je rađen i slično.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, kako dodaje on, kada neko želi da manipuliše i da ohrabri svoje članstvo, unese određenu vrstu apatije ili depresije u opozicione redove, onda izađe i kaže tako nešto, kao što je Dodik rekao juče.

– Jasno je da je Dodikov rejting, ali i njegove stranke, dramatično pao. On se sada boji da će njegov rejting dodatno pasti kada se bude skinuo smokvin list sa SNSD kada se vrate u institucije i ponovo svežu bajrak sa SDA i HDZ, nakon posebne sjednice NSRS. On hoće sad na ovaj način da manipuliše javnošću – kaže Vukanović za Srpskainfo.

On ističe da za opoziciju nije ključno šta će reći neke agencije od kojih partije naručuju istraživanja koja će biti u njihovom interesu, već je ključno da se uvedu tehničke izmjene Izbornog zakona, a koje se tiču skeniranja glasačkih listića i slično, čime će se odbraniti izborna volja građana. Sve ostalo je, dodaje Vukanović, nebitno.

– Ako bi se izbori sproveli na regularan način i ako bi se brojali glasovi, da ne govorim o tome da prestane zloupotreba javnih resursa, javnog servisa i javnih preduzeća u partijske svrhe, vjerujem da bi SNSD i njegova koalicija doživjeli pravi debakl – poručuje Vukanović.

srpskainfo.com