Grad Trebinje
Izdvojeno Bosna i Hercegovina

Šta je s BLOKADOM INSTITUCIJA BiH: Na sjednici Savjeta ministara dnevni red sa čak 50 tačaka

Predsjedavajući Savjeta ministara, Zoran Tegeltija (SNSD), zakazao je 43. sjednicu za danas. Ova sjednica trebala je biti održana krajem jula, ali je odgođena zbog odluke o neučestvovanju u radu državnih institucija.

Da li je vlast iz Srpske odlučila da prekine blokadu?

Najavljena sjednica Savjeta ministara odgođena je krajem jula zbog odluke vladajućeg SNSD i ostalih političkih stranaka iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu Savjeta ministara, Parlamenta BiH i Predsjedništva BiH.

Na dnevnom redu je čak 50 tačaka, raznih nacrta, informacija, prijedloga, poslaničkih pitanja i izvještaja, svega što se nakupilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Navedeno je da je na dnevnom redu i usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u sjedište NATO u Briselu, odnosno Prijedlog programa reformi BiH, čiji je predlagač Komisija za saradnju sa NATO.

Delegat u Domu naroda PS BiH, Dušanka Majkić (SNSD), kao i ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrović (SNSD), u kratkom razgovoru za Srpskainfo su poručili da im je poznat dnevni red sjednice, ali da više detalja ne znaju, te da zbog toga neće komentarisati sjednicu Savjeta ministara.

Zamjenica šefa Kluba SDS-PDP-DNS u Parlamentu BiH, Mira Pekić, kaže da je iznenađena odlukom za održavanje sjednice i da je to očigledno kršenje zaključaka Narodne skupštine RS.

– Veliko iznenađenje je zakazivanje sjednice i potpuno neočekivano, jer se ništa nije promijenilo u vezi sa zaključcima NS RS. Vidimo i da se na međunarodnom planu dešavaju stvari koje će uticati i na položaj OHR. Prema tome, održavanje sjednice sa 50 tačaka dnevnog reda, kao da je sve normalno u BiH, govori o vladajućoj koaliciji, koja ne zna da li je pošla ili došla. Ponovo imamo političku trgovinu i dogovore koji nisu principijelni. SDA će učestvovati u radu Savjeta ministara, kao i HDZ , a evo i SNSD – rekla je Pekićeva za Srpskainfo.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

Poslanica Predstavničkog doma PS BiH, Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), izjavila je za Srpskainfo da se nada da je ovo korak ka deblokadi institucija.

– Mislim da se u ovom slučaju vidjelo da se mora raditi, da nefunkcionisanje Savjeta ministara dovodi u lošu poziciju i građane Republike Srpske. Građanima može biti samo gore ukoliko najviši organ vlasti u državi ne radi. Građani ne žive od pompezne retorike, velikih parola ili nečijih hirova. Vrijeme je da svako počne da radi svoj posao. Iskreno se nadam da će to biti korak ka deblokadi institucija – rekla je Marinković Lepić.

FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA
FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA

Dodala je da političari stalno pozivaju na razgovore, a da su mjesto za to Parlament BiH i Savjet ministara BiH.

– Nadam se da će to sve ići nekoj normalizaciji iako naš rad nije bio normalan ni sve ovo prethodno vrijeme. Poslanici koji su učestvovali u blokadi institucija su u toku rada parlamenta ranije odbijali korisne prijedloge za građane BiH, pa tako i RS. Oni su po difoltu glasali uvijek protiv ili bili suzdržani. Sada se nadam da će barem dolaziti na sjednice i učestvovati u radu parlamenta. Iskreno se nadam da je ovo korak ka tome – kazala je Marinković Lepić.

TREĆE ZASJEDANJE OD BLOKADE

Od kako je odlučeno da se ne učestvuje u radu državnih institucija, Savjet ministara BiH je zasjedao dva puta, oba puta obrazlažući da je zbog toga jer su na dnevnom redu tačke koje su od značaja i interesa za Republiku Srpsku.

Prva sjednica održana je radi izglasavanja privremenog finansiranja institucija BiH, kako državni službenici ne bi ostali bez plata, a druga je održana zbog potpisivanja ugovora za Džonson i Džonson vakcine protiv korona virusa.