Grad Trebinje
Republika Srpska

Šta su otkrili odgovori na poslanička pitanja Jelena Trivić “Zdravstvo tone u dugove, plate u Srpskoj manje od 800 KM”

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i poslanica u Narodnoj skupštini RS, objavila je na svom Fejsbuk profilu spisak poslaničkih pitanja, koje je postavila institucijama RS i poručila je da odgovori na ta pitanja, kada se stave u kontekst ukupnih ekonomskih kretanja u Srpskoj, otkrivaju kako zapravo živimo.

Iz odgovora Ministarstva zdravlja saznajem da je dug zdravstvenog sistema preko milijardu KM, tačnije 1.054.836.550, viši nego na početku mandata ove Vlade, a znamo iz ekspozea Radovana Viškovića da je jedan od najbitnijih ciljeva bilo „zaustavljanje krvarenja zdravstvenog sistema“. Nakon skoro tri godine od početka mandata ove vlade, ništa nije učinjeno – poručuje Trivićeva.

Dodaje da je iz odgovora Poreske uprave RS saznala da za skoro 31.000 radnika nisu uplaćeni doprinosi za socijalno osiguranje.

– Kada čujemo priče o rekordnoj zaposlenosti u Srpskoj, treba da pitamo institucije koliki broj radnika od onih zvanično registrovanih ili ne prima platu uopšte ili prima neto platu bez uplate doprinosa. – kaže Jelena Trivić.

z odgovra Ministarstva preduzetništva je, kaže, saznala, da je priliv direktnih investicija u Srpsku i dalje na nivou statističke greške: u posljednjih pet godina u prosjeku iznosi 260 miliona KM.

– A ko uporedimo sa Srbijom kao liderom u privlačenju direktnih investicija, gdje priliv u posljednjih nekoliko godina premašuje iznose od tri milijarde evra, jasno je gdje smo. Naravno da je u apsolutnom iznosu priliv veći u Srbiju, koja je veća i ima veći broj stanovnika, ali čak kad i to uobzirimo pa uporedimo relativne veličine, na primjer priliv investicija po glavi stanovnika, dođemo do zaključka da je priliv u Srbiju relativno skoro četiri puta veći nego u Republiku Srpsku – analizira ona.

Po prvi put ove godine Srpska je, tvrdi Trivićeva, i u apsolutnom nivou ukupnog duga premašila Federaciju: prema zvaničnim podacima dug Republike Srpske na kraju juna 2021. godine, iznosi 6 milijardi i 388 miliona, dok dug Federacije iznosi 6 milijardi i 319 miliona

– Ako znamo da je BDP Federacije otprilike dva puta veći od BDP Srpske i da Federacija takođe ima dva puta veći broj stanovnika, onda dolazimo do zaključka da je Republika Srpska relativno dvostruko zaduženiji od Federacije – smatra Trivićeva.

Ona poručuje da vlast RS objavljuje samo one statističke podatke, kojima želi da predstavi ekonomsku situaciju boljom nego ranije.

– Postoje ekonomski pokazatelji koji govore u prilog tome, ali, treba uvijek da imamo na umu da je sve to nedovoljno, sporo i da bi rezultati vlasti morali biti daleko bolji kako bi narod osjetio taj napredak. Podsjetiću da je prosječna plata od 1.000 KM bila planirana u junu 2019. godine, dakle prije korone, a da taj prosjek imamo tek sada – napisala je Trivićeva.

Ona podsjeća i da je u jednom od odgovra na njeno poslaničko pitanje, Poreska uprava RS odgovorila da više od 70 odsto odsto radnika u Srpskoj radi za platu manju od 800 maraka.

– To znači da veliki broj niskih plata i manji broj visokih plata daje prosjek od 1.000 KM, ali da su najčešće plate one ispod prosjeka. Sve su to pokazatelji koje treba ukrstiti kako bismo došli do nekih zaključaka. Statistika je jedno, a život nešto drugo – poručila je Jelena Trivić.

Povezane vijesti

TRIVIĆEVA U TREBINJU Narod Republike Srpske zaslužuje da živi dostojanstveno (Foto)

admin

Jelena Trivić potvrdila: Formiraće svoju stranku a evo kako će se ona zvani i za šta će se zalagati (VIDEO)

admin

Istorija i praksa protiv Trivićeve: Nova partija, siguran put u POLITIČKU PROPAST

admin

Da li je na pomolu NOVA OPOZICIONA STRANKA: Trivićeva na izlaznim vratima PDP, ali nema namjeru da ode sama

admin

Jelena Trivić kod Nebojše Vukanovića

admin

Podrška Šaroviću i Jeleni Trivić od Vukanovića

admin