Izdvojeno Video Trebinje

Stanovi skupi Trebinjcima, ali ne i strancima (VIDEO)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Za manje od godinu dana, najniža cijena kvadratnog metra stambenog prostora u novogradnji u Trebinju iznosi 2.000 KM.

Gornja granica trenutno je oko 2.800 KM, s tim što postoji mogućnost da kvadrat stana u zgradi koja tek treba da se pravi, može biti i skuplji. Za većinu lokalnog stanovništva novi stan je samo pusta želja.

Povećana potražnja, položaj Trebinja, skuplji građevinski materijal, veće radničke plate, početna plaćanja – razlozi su koje navode investitori. I eto formule da se cijene u novogradnji, veće za deset do dvadeset odsto po kvadratu, u odnosu na prošlu godinu, približavaju iznosu od 3.000 KM. Za domaće prilike, to je basnoslovan iznos, ali ne i za kupce iz Srbije i BiH, ali i one sa adresom u inostranstvu.

– Cijene su visoke za lokalno stanovništvo, i marže su visoke za one koji grade, koji zarađuju na tome, ali u odnosu na okruženje i zemlje sa sličnim geografskim položajem, cijene su još uvijek niske – navodi Mubina van Ven Isović, vlasnica agencije za nekretnine.

To je prednost za strance sa debljim novčanikom, nerijetko za ljude koji nikada nisu bili u Trebinju. 2.000 do 3.000 KM po kvadratu za domaće stanovništvo nedosanjani je san.

Iz Gradske uprave potvrđuju da prate cijene nekretnina, pa shodno povećanju od investitora stiže i više novca u gradsku kasu. U toku je izgradnja ili se završava oko 400 stanova. Samo u ovoj godini najavljena je izgradnja deset stambenih objekata, sa najmanje po 50 stanova. Nerijetko se prodaju unaprijed.

Većina investitora koje smo kontaktirali nisu bili voljni da govore o ovoj temi. Ostaju pri stavu da stanogradnja za sobom vuče i druge sektore poslovanja.

– Svi što radimo, radimo da nešto zaradimo, da idemo u minus ne bi radili… Međutim, zarada nije toliko velika kako se misli – kaže investitor Miladin Stević.

Tendencija rasta cijena je evidentna, pa uvažavajući činjenicu da kupuju imućniji, posljedična je promjena strukture stanovništva.

– Grad Trebinje je turističko mjesto i dolaze imućniji ljudi koji ne borave tokom cijele godine – navodi Vedran Furtula, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.

Furtula kaže da Grad uspijeva da adekvatnom infrastrukturom prati intenzivnu izgradnju u prvoj zoni. Najavljena izgradnja aerodroma svakako će uticati na novi rast cijena stambenog prostora. Do kog nivoa, niko se ne usuđuje da prognozira.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

Povezane vijesti

CIJENE SAMO RASTU Velika potražnja za stanovima u Trebinju (Video)

admin

Pogledajte kako napreduju radovi na zgradi na jednoj od najboljih lokacija u Trebinju (Foto)

admin

STANOVI U PRODAJI “Leoplastik” počeo izgradnju novog objekta

admin

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više