Grad Trebinje
Obrazovanje i nauka

Stavili tačku na višedecenijski problem: Matematičar Nebojša Đurić objavio treći naučni rad za godinu dana

Nebojša Đurić, matematičar sa Univerziteta u Banjaluci, zajedno sa ruskim kolegom Sergejem Buterinom sa Državnog univerziteta Saratov dao je negativan odgovor na višedecenijski otvoreni problem inverzne spektralne teorije za Šturm–Liuvilove operatore sa malim kašnjenjem.

Istraživanje je objavljeno u visokorangiranom matematičkom SCI-časopisu “Nonlinear Analysis: Real World Applications”.

– Problemi ovog tipa su posmatrani oko četrdest godina i sada smo konačno stavili tačku. U prethodna dva naučna rada smo riješili važne probleme za različite tipove operatora, ali je preostalo da se rezultat potvrdi za svako kašnjenje manje od trećine intervala.  Trećim naučnim rezultatom smo zaokružili jednu cijelnu i zbog toga sam jako ponosan – rekao je Đurić.

Đurić je već ranije najavio da se treći rad nalazi na recenziji i da bi on trebao dati odgovor na preostala ključna pitanja u ovoj oblasti inverzne spektralne teorije.

Duži period je poznato da vrijedi teorema jedinstvenosti za velike vrijednosti parametra kašnjenja slično Borgovom rezultatu. Ipak, problem za mala i srednja kašnjenja postao je glavno otvoreno pitanje inverzne spektralne teoriji za funkcionalno-diferencijalne operatore. Dugo je vremena među istraživačima vladalo čvrsto uvjerenje u pozitivan odgovor. Ipak, u posljednjih godinu dana Nebojša Đurić je zajedno s ruskim kolegom Sergejem Buterinom objavio dva rada, gdje su na ovo višedecenijsko otvoreno pitanje za srednje vrijednosti kašnjenja za različite tipove operatora dali negativan odgovor.

Ovi radovi su objavljeni takođe u visokorangiranim SCI-časopisima s impakt faktorima 4.055 i 4.260.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Uspjeli smo objaviti tri vrhunska naučna rezultata samo u razmaku od godinu dana. Poslije objavljivanja prvog naučnog rezultata promjenili smo strategiju. Znali smo da smo na pravom putu, ali nismo vjerovali da ćemo u tako kratkom vremenu uspjeti riješiti preostale probleme – rekao je Đurić.

Diferencijalni operatori sa kašnjenjem imaju značajnu primjenu u prirodnim i tehničkim naukama. U proteklih četrdeset godina, podsjeća on, izučavali su ih poznati matematičari kao šo su Boris Levitan, Anatolij Kostjučenko, Viktor Sadovniči, Sim Norkin, Gerhard Frajling i Vjačeslav Jurko. Značaj doprinos su dali i domaći matematičari Milenko Pikula, Biljana Vojvodić i Vladimir Vladičić.

Više informacija o trećem naučnom rezultatu možete potražiti na ovom linku.

Šira javnost je za Nebojšu Đurića saznala prošle godine kada je objelodanjeno da je rad koji je pisao zajedno sa Sergejem Buterinom „O otvorenom problemu konstrukcije operatora Šturm–Liuvilovog tipa sa kašnjenjem“ objavljen u naučnom časopisu sa impakt faktorom 3,85. Riječ je o radu u kome su riješili matematički problem star četiri decenije, što je izazvalo veliko interesovanje u svjetskoj matematičkoj zajednici.

Povezane vijesti

Matematičar UNIBL riješio problem star 40 godina: Od sreće nisam spavao

admin