Grad Trebinje
Republika Srpska

Struja i kirija “šišaju” mušterije

Poskupljenje repromaterijala, komunalija, ali i povećanje kirije dovelo je do još jednog skoka cijena usluga uljepšavanja, pa su tako brojni frizerski saloni širom Srpske korigovali cjenovnike, a oni koji to još nisu učinili, planiraju u narednom periodu.

U frizerskim salonima kažu da su cijene otišle i do 20 odsto, ali da građani, bez obzira na to, i dalje redovno dolaze kao i prije poskupljenja.

Da su cijene više nego lani, potvrdila je za “Glas Srpske” i predstavnica frizera i kozmetičara RS pri Zanatsko-preduzetničkoj komori Republike Srpske i vlasnica salona “Capelli” iz Banjaluke Radmila Banjac.

Kako kaže, cijene struje i kirije su dosta više, lani su bila dva talasa poskupljenja repromaterijala, a za kraj februara najavljen je novi skok cijena repromaterijala za oko 20 do 30 odsto.

– Od decembra smo naše cijene podigli za oko 20 odsto, ali samo određenih usluga. Cijene za sada nećemo mijenjati, vidjećemo kako ćemo se moći uklopiti, ali ako u ovoj godini bude još novih poskupljenja nabavnog materijala, nema prostora da ostanu na istom, jer se nećemo moći pokriti – kazala je Banjčeva.

Naglašava da kod mušterija ipak nema negodovanja.

– Cijene svega ostalog su otišle gore pa ne vidimo razlog zašto ne bi poskupjela i frizura, to je luksuz i nije neophodno – smatra Banjčeva.

Da su cijene nešto više nego lani, potvrdili su i u banjalučkom frizerskom salonu “Čuperak”.

– Cijene zavise od kategorije salona i tu nema pravila, kao i od toga šta mušterije traže. Nikada nismo ni imali pretjerano niske cijene, pa je tako muško šišanje deset maraka, dok je žensko pranje kose, šišanje i  feniranje 30 KM – rekli su u ovom salonu dodajući da imaju stalne klijente.

U jednom banjalučkom muškom frizerskom salonu kažu da su cijene podigli samo za jednu marku, pa je tako šišanje osam maraka, ali ističu da im se mušterije žale da u pojedinim salonima ta cijena ide i do 19 KM.

Cijene su korigovali i frizeri u Bijeljini, gdje u jednom salonu kažu da su zbog poskupljenja struje, vode i repromaterijala bili primorani povećati cijene za oko pet maraka u odnosu na lani, dok u frizerskom studiju “Snežana” iz Trebinja kažu da to planiraju u narednom periodu i to za nekih deset odsto.

Marko K. iz Kozarske Dubice kaže da mu je šišanje od ove godine skuplje za oko 20 odsto.

– Nekada sam šišanje plaćao deset, a sada plaćam 12 KM. Ne znam koliko je to opravdano s obzirom na to da je tokom pandemije bilo poskupljenje od 25 odsto, ali ipak, kako god, i dalje idem kod istog frizera iako se može naći i jeftinije. Vjerovatno je samo stvar navike – rekao je Marko K.

Potrošači

U Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja kažu da, nažalost, poskupljenja više nisu nikakva novost.

– Cijene svakim danom rastu i građani nisu ni iznenađeni iako poskupljenja frizerskih usluga utiču na kućni budžet. Moramo se prilagoditi situaciji, s obzirom na to da skoro sve cijene na tržištu rastu, to lančano utiče na poskupljenja određenih usluga – rekli su u ovom udruženju.

Jana Kezić/Glas Srpske

Povezane vijesti

Vladan Ninković – MAJSTOR OD MAKAZA I BRITVE

admin

Komentar