Grad Trebinje
Izdvojeno Region

SUTRA SJEDNICA SABORA Joanikije: Izbor patrijarha SPC je saborni i crkveni čin

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu sutra će početi sjednica Sabora Srpske pravoslavne crkve na kojoj će biti biran novi patrijarh, a episkop budimljansko-nikšićki Joanikije uoči sjednice kaže da ne zna da li će biti političkog uticaja na najviše zakonodavno crkveno tijelo.

Ipak, naglasio je da se od svih očekuje da daju doprinos da proces biranja protekne zakonito.

Joanikije je za podgorički Dan rekao da vjeruje da će saborni um arhijereja presudno uticati na izbor budućeg patrijarha SPC.

Upitan da objasni kako se vladike Srpske pravoslavne crkve pripremaju za ovaj izbor i da li među vladikama ima raznih mišljenja, nesuglasica i podijela, Joanikije kaže da je biranje patrijarha saborni, crkveni i svetoduhovski čin od svenarodnog značaja.

– Svaki učesnik tog događaja treba da slijedi volju Božiju i da proces biranja protekne zakonito, u najvećoj bratskoj slozi – ističe Joanikije.

– Prirodno je, međutim, da se uoči izbora novog patrijarha, episkopi sastaju i savjetuju, neizbježno je da bude i različitih mišljenja u vezi arhijereja za koje se treba opredjeljivati prilikom glasanja. Kako god mislili, važno je da želimo onaj izbor koji će Crkvi donijeti najviše dobra i radosti, koji će ojačati njeno jedinstvo – naveo je Joanikije.

Kad ima dobre volje neće biti problem “da, uz poštovanje propisane procedure, izaberemo trojicu kandidata za konačni izbor budućeg patrijarha”, kaže Joanikije i dodaje:

– I po ovome se vidi da naš zakon unapred uvažava različita mišljenja i stremljenja koja se manje ili više zadovoljavaju izborom trojice kandidata. Zbog toga nema suštinskog razloga za teže nesuglasice među arhijerejima.

Kad dobijemo trojicu kandidata, kako je rekao, možemo reći da smo sa naše ljudske strane dali sve od sebe.

– Poslije se pristupa biranju jednog od pomenute trojice sa potpunom spremnošću da prihvatimo volju Božiju koja će apostolskim žrebom projaviti novog patrijarha. Cijeli ovaj proces od početka do kraja prožima se sa bogosluženjem, molitvama i blagodarenjem Bogu čime se svjedoči i potvrđuje da se izbor patrijarha događa u najvećem sadejstvu Božije i ljudske volje – rekao je on.

Upitan da odgovori u kojoj mjeri politika može da ima uticaj na izbor budućeg patrijarha, vladika Joanikije dodaje da se o tome u mnogim medijima posljednjih dana opširno piše.

Misli, ističe, da će svi arhijereji odlučivati po svojoj savjesti gledajući da ugode Bogu i svojoj Crkvi.

– Da li će biti ili neće političkog uticaja na rad predstojećeg Sabora ne znam, ali vjerujem da će saborni um arhijereja prosvijetljen blagodaću Svetoga Duha presudno uticati na izbor budućeg srpskog patrijarha – poručio je Joanikije, koji je i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske.

TANJUG